Heb je een nieuwstip voor ons? X

Vul dan onderstaand formulier in en voeg eventueel een foto of een tekstbestand toe. Indien nodig nemen we contact met je op.

Zoeken
Tip ons icoon Tip ons
Stad in Transitie

Stad in Transitie

Gepubliceerd: Vrijdag 28 december 2018 12:57

De serie Stad in Transitie laat in zes afleveringen zien wat de energietransitie in Rotterdam betekent voor de bewoners van de stad. Wat betekent die voor jou, jouw huis, je directe leefomgeving, je werk? 
Wat is de gemeente van plan? Wat zijn de woningcorporaties van plan? Wat kun je als bewoner zelf doen? Hoe gaan we onszelf in de toekomst verplaatsen? Wat zijn de beroepen van de toekomst?

Omdat we iets tegen de klimaatverandering moeten doen, komt er steeds meer druk op onze leefomgeving. Onze energievoorziening moet schoner worden, we noemen dat de energietransitie. Die heeft voor iedereen gevolgen, tot achter de voordeur: we gaan van het gas af, we gaan energie besparen, we gaan schonere energie gebruiken en misschien zelf opwekken, we gaan schonere auto’s rijden en deze met elkaar delen. Er wordt nieuwe werkgelegenheid verwacht om dit allemaal voor elkaar te krijgen, waarbij nieuwe vaardigheden worden gevraagd.

Al met al biedt de energietransitie een uitgelezen kans voor de gemeente, de bewoners en het bedrijfsleven om de handen ineen te slaan en te werken aan een groene, inclusieve, toekomstbestendige stad. Maar gaat dat ook lukken?

Stad in Transitie is vanaf maandag 7 januari te zien bij OPEN Rotterdam, op tv, onze social media kanalen en online. 

Aflevering 3 – De Woning
Bij de verduurzaming van je woning kom je voor allerlei keuzes te staan. Hoe weet je nu wat je moet kiezen? En meestal komt er een flinke investering bij kijken. Wat betekent dat voor Rotterdammers met een kleine beurs? Hoe om te gaan met de dreigende energiearmoede?

In deze aflevering kijken we wat de energietransitie betekent op het niveau van de woning en laten we initiatieven zien om op een laagdrempelige manier energie te besparen. In de Woonwijzerwinkel op de RDM-kade kunnen bezoekers zien wat er allemaal te koop is op het gebied van duurzaam wonen. Enkele pioniers, zoals Daniel Kool, Donald van den Akker, Jeroen Timmers en Ariane Lelieveld vertellen over de maatregelen die ze in eigen huis hebben genomen en nog willen nemen. Al dan niet gepaard met hindernissen.

Om ervoor te zorgen dat alle Rotterdammers hun energierekening kunnen blijven betalen is de Energiebank Rotterdam gestart. De Energiebank leidt energiecoaches op, die buurtbewoners gaan ondersteunen in simpele en goedkope maatregelen om de energierekening omlaag te brengen.


Aflevering 2 – Gebouwen
Het grootste deel van de gebouwen in de stad is in handen van woningcorporaties en verenigingen van huiseigenaren (VvE’s).  Zij spelen dan ook een belangrijke rol in de energietransitie.
Deze aflevering kijken we naar hoe de verduurzaming op gebouwniveau eruit ziet.

Meer dan de helft van alle woningen in Rotterdam maakt deel uit van een VvE. Om hen te ondersteunen is VVE-010 in het leven geroepen. Op infoavonden van VVE-010 in Rotterdam-Zuid zien we hoe bewoners zich laten informeren over isolatie en zonnepanelen. In het geval van Blijstroom hebben bewoners de handen ineen geslagen om een energiecooperatie op te richten en zelf energie op te wekken. Blijstroom heeft onlangs haar tweede zonnedak geopend in de Ackerdijkstraat in het Liskwartier.  Maar wat kun je het beste met je dak doen? Daar geeft Esther Wienese van het Rotterdamse Dakenboek antwoord op.

Woningcorporaties Vestia en Woonstad nemen ons mee in hoe zij de verduurzaming aanpakken van respectievelijk de Peperklip op Zuid en de Stresemannflats in Ommoord.

Als beheerder van elektriciteitsleidingen en gasnetwerk krijgt ook Stedin de komende jaren de handen vol. Tot slot zien we Corine Erades en Mimi Slauerhoff, een architect en een antropoloog, terwijl ze cursussen geven aan VvE’s om het verduurzamingsproces van hun panden in goede banen te leiden.


Aflevering 1 – De Wijkaanpak
In deze aflevering nemen we je mee in hoe de energietransitie in de verschillende  wijken wordt aangepakt. Per wijk kijkt de gemeente welke energievoorziening de beste optie is. Astrid Madsen legt uit hoe deze wijkaanpak in zijn werk gaat. Een pionier en gangmaker in verduurzaming en energiebesparing in huis is Ariane Lelieveld. Ze legt uit welke rol ze gaat vervullen voor de gemeente. In het Oude Westen zien we hoe belangrijk saamhorigheid is in een wijk om iets van de grond te krijgen.

De volgende wijk die we bezoeken is Bospolder Tussendijken. Om deze tot woonwijk van de toekomst te maken is er meer nodig dan alleen verduurzamen. Een aantal organisaties slaat daartoe de handen ineen. In Prinsenland Lage Land is eind oktober vorig jaar de Climathon gehouden, met als doel de bewoners met klimaatideeën en initiatieven te laten komen om hun wijk duurzamer te maken. Tot slot gaan we naar IJsselmonde, net als Bospolder Tussendijken één van de prioriteitswijken van Rotterdam. De gemeente heeft daar onlangs een Duurzaamheidswinkel heeft geopend om bewoners te informeren hoe ze hun huis en leefomgeving kunnen verduurzamen.

 Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter

Deel deze pagina:

OPEN Rotterdam - 010 8201702 - info@openrotterdam.nl - Lloydstraat 23 - 3024 EA Rotterdam - Realisatie website: HPU Internet Services