Feyenoord speelt op zondag 21 april om 18.00 uur de finale van de TOTO KNVB Beker in de Rotterdamse Kuip tegen NEC. Naar verwachting willen alle supporters het liefst hun club aanmoedigen in eigen huis, maar dat kan niet. De tickets worden namelijk tussen beide clubs verdeeld. Wij zetten verschillende plekken op een rij waar je toch nog in rood-en-wit sfeer kan genieten van de bekerfinale.

Stadhuisplein, aan de Maas of hartje centrum
Zoals bij alle grote wedstrijden zullen ook deze keer grote schermen staan op het Stadhuisplein. Vanaf 13:30 gaat het los en kun je genieten van al je favoriete Feyenoord liedjes. Wel moet je goed zoeken naar een kaartje, want via de officiële site zijn de tickets al uitverkocht. Mocht je toch dolgraag naar het Stadhuisplein willen, dan raad de site van het evenement aan om Ticketswap in de gaten te houden. Wil je genieten van voetbal en de Maas? Dan kan je de Bekerfinale zien op een groot scherm aan de voet van de Erasmusbrug. Ook op de Binnenrotte is de strijd om de dennenappel op grote schermen te volgen.

Of gewoon naar de kroeg
Natuurlijk kun je de wedstrijd ook buiten het centrum zien. Op Rotterdam-Zuid zenden onder andere Cafe ‘t Haantje, Spot the Looney en Cafe ‘t Kruispunt de wedstrijd uit.

In deze nieuwe aflevering van ‘Danny gaat sporten’ beoefent verslaggever Danny lacrosse. De sport is onlangs benoemd tot Olympische sport en zal tijdens de Olympische Spelen 2028 in Los Angeles als een van de vijf nieuwe sporten worden toegevoegd aan het programma. De Amerikaanse sport werd populairder in Nederland door de televisieserie Teen Wolf. “Het heeft ons jeugdleden opgeleverd, maar de verwachtingen die van Teen Wolf komen, lopen niet overeen met het spel dat wij spelen”, vertelt Paul Blijs van Rotterdam Jaguars.

In de aflevering zie je hoe Danny meetraint met het mannenteam en het damesteam van Rotterdam Jaguars Lacrosse. Hij doet dit zodat hij de verschillende aspecten kan zien van de mannen lacrosse en de dames lacrosse aangezien zij verschillende regels hanteren.

Mannen lacrosse is een fysieke sport. Ze geven elkaar bodychecks en slaan elkaar met de stick op de handen om de bal te veroveren. Daarom zie je dat de mannenvariant meer bescherming heeft zoals een helm, shoulder pads, handschoenen en een tok. De sticks bij mannen lacrosse zijn langer en hebben een diepere pocket.

Bij de dames lijkt het iets meer op hockey en is het vooral een technische sport. Omdat het over het algemeen minder fysiek eraan toe gaat door de beperkte fysieke contactregels, dragen zij oogbescherming en hebben ze een bitje in. De sticks van de dames hebben ook een minder diepe pocket en er is een kortere stick.

Oorsprong lacrosse
De sport lacrosse komt van oorsprong uit Noord-Amerika en werd gespeeld door de oorspronkelijke bewoners van dit continent, om de jongeren van de stam voor te bereiden op oorlog. Ook gebruikten ze de sport om conflicten op te lossen tussen verschillende stammen.

De gemeente Rotterdam heeft nieuwe wijkprofielen opgesteld. In deze profielen kun je allerlei cijfers over Rotterdamse wijken terugvinden. Zo maken de profielen bijvoorbeeld inzichtelijk hoe schoon Rotterdammers hun wijk vinden en of er genoeg bushaltes in een buurt zijn. Heel veel informatie dus, daarom zetten wij de opvallendste cijfers op een rij.

Te beginnen bij de veiligheidsbeleving van Rotterdammers. Om hier een beeld van te vormen, worden Rotterdammers gevraagd of zij bijvoorbeeld ‘s avonds graag de deur uit gaan. Ook geven ze aan of ze fijn wonen in hun wijk en hoe groot zij denken dat de kans is dat ze slachtoffer worden van criminaliteit. Wat blijkt? Ten opzichte van 2022 is de subjectieve veiligheidsbeleving over de gehele stad iets afgenomen.

Uitschieters
De veiligheidsbeleving wordt gemeten op een schaal van 0 tot 200. De wijk waar Rotterdammers zich het veiligst voelen, Kralingseveer, scoort 177 en Zuidwijk, de wijk die als minst veilig wordt beleefd, scoort 34. Rotterdam als geheel is iets gezakt als het aankomt op veiligheidsgevoel. In 2022 scoorde onze stad namelijk nog 108 uit 200, maar inmiddels maar 96. Geen hele grote afname op het eerste gezicht, maar waar komt die afname vandaan? Uit de cijfers blijkt dat voornamelijk de veiligheidsbeleving in CS-kwartier, Oud-Crooswijk en het Oude Westen flink zijn afgenomen. Het CS-kwartier scoorde in 2022 nog ruim boven het stadsgemiddelde, maar is inmiddels gekelderd naar diep daaronder.

Oorzaak
Marco Kole, wijkraadslid van de wijkraad in Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek, geeft aan dat hij nog geen contact heeft gehad met de gemeente over de cijfers. Maar hij heeft wel vermoedens over in ieder geval één oorzaak van de sterke daling: “Toen de bankjes op Rotterdam Centraal zijn weggehaald, heeft dat echt een grote impact gehad. Het heeft ervoor gezorgd dat mensen meer op straat hangen.”

Ook in het Oude Westen, dat direct aan het CS-kwartier grenst, is de veiligheidsbeleving afgenomen. Met name in de zomerperiode van 2023 stapelden de problemen in Wijkpark Oude Westen zich op. Bewoners trokken destijds middels verschillende acties aan de bel. Zo sloten ze op eigen initiatief het park af nadat een vrijwilliger in het park gewond raakte.

Een van onze verslaggevers is, in 2023, zelf poolshoogte gaan nemen:

Klimmen
Het gaat zeker niet overal slecht met de veiligheidsbeleving van Rotterdammers. In 4 van de 5 focuswijken – wijken waarvan de gemeente vindt dat ze wat extra aandacht nodig hebben – is de veiligheidsbeleving juist omhoog gegaan. In Carnisse is het veiligheidsgevoel volgens de cijfers het meest gestegen.

Oud-wijkraadsvoorzitter Victor Visser plaatst wel wat nuance bij die stijging: “Op de eerste plek: veiligheid is hier echt een heel belangrijk thema. Er gebeurt heel veel op veiligheidsgebied, en er is zeker een verbetering geweest. Maar we zijn er nog lang niet.” Hij geeft daarbij ook vooral aan dat de veiligheidsbeleving sterk verschilt door de wijk heen. “Op de 3e Carnissestraat is het bijvoorbeeld heel veilig, daar is veel sociaal leven buiten.” Op andere plaatsen ziet hij juist veel overlast en baart het hem zorgen dat het drugsgebruik – met bijbehorend afval – in de wijk juist lijkt te zijn toegenomen.

Tijd om te duiden
Leon Stooker, bestuursvoorlichter van wethouder Robert Simons, geeft aan dat het voor de gemeente nu vooral tijd is om de cijfers te gaan duiden: “Het wijkprofiel meet, maar duidt niet. Daarom willen we weten wat de verhalen zijn achter de cijfers.” Daarom gaat de gemeente in de komende periode met wijkbewoners en andere ‘partners in de wijk’ in gesprek over de cijfers.

Het doel van die gesprekken is om de wijkakkoorden, die de afgelopen periode zijn opgesteld door de wijkraden, verder aan te gaan scherpen met deze nieuwe informatie. Als alles goed gaat, is de gemeente hier ongeveer eind oktober klaar mee.

Het is op donderdag 14 maart een zonnige lentedag met een temperatuur van 17 graden. Rotterdam geniet van de eerste tekenen van de lente die dichterbij komt. De inwoners van de stad genieten van de warme zonnestralen en de gezelligheid op het terras.

“Esma’s (espresso martini) en goed gezelschap, daar gaat niets boven”, zegt een dame terwijl ze geniet van haar eerste drankje op de Witte de Withstraat. Voor haar is een terrasdag een kans om te ontspannen en te genieten van het leven. Een andere Rotterdammer deelt zijn levensmotto: “Leef en laat leven.”

Veel mensen benadrukken het belang van buiten zijn en de zon. Het is voor hen een kans om zich op te laden door de natuur, nadat ze de lange wintermaanden achter de rug hebben. Op de straten in het centrum nemen scholieren plaats op een bankje in de zon in hun pauzes, terwijl de andere Rotterdammer na een wandeling spontaan plaatsneemt op een terras in de zon.

Gaat de Dance Parade een comeback maken? Het populaire dance-evenement werd na de editie van 2009 geschrapt uit veiligheidsoverwegingen. Dit omdat na een ander incident in Hoek van Holland dance-evenementen in de openbare orde verboden werden. Dance Parade werd toen geslachtofferd, maar nu blijkt uit onderzoek dat de Dance Parade weer veilig georganiseerd kan worden.

Op verzoek van coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en DENK is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een terugkeer van Dance Parade. Het onderzoeksrapport laat zien dat het wel degelijk kan. Mogelijk zou het feest dan op een andere manier gehouden worden. Dat is, net als de voorwaarden waaraan het dan zou moeten voldoen, voorlopig nog speculeren.

De laatste keer dat heel Rotterdam de straten op ging voor Dance Parade, was in 2009. Dat bleek later tevens de laatste te zijn, door strengere regels rondom dance-evenementen. Deze regels waren het gevolg van ongeregeldheden in Hoek van Holland in 2010. Daar waren rellen, politieschoten en een dode. Het betekende toen het einde van de Dance Parade. Maar nu is er weer een sprankeltje hoop voor liefhebbers van de Dance Parade.

Als hoofdredacteur van OPEN Rotterdam houdt Celeste Boddaert de ontwikkelingen in de stad nauwlettend in de gaten. De stad verandert. Gevolgen ervan zijn zichtbaar als je een rondje door Rotterdam maakt. Maar soms komt het ook een stuk dichterbij. Een commentaar.

Het is januari 2019. Een sollicitatie in de mail van Zoë Pinto e Neto voor een stage bij OPEN Rotterdam op de tv-redactie. Als studente Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit zoekt ze een afsluitende stage voor haar Bachelor, die ze naast haar master Psychologie volgt. Een gemotiveerde, slimme student die ik met veel plezier begeleid.

Zoë pakt alles op, ontwikkelt zich snel en is in no-time van vaste waarde op onze redactie. Beiden zijn we kinderen van West, en dat schept een band. Opgegroeid in dezelfde straten, maar met een totaal andere achtergrond. Na de afronding van het Erasmiaans Gymnasium gaat Zoë studeren en op kamers in een pand van Stadswonen. Het is flink aanpoten, want naast haar studie betaalt Zoë ook haar kamer zelf met allerlei baantjes in het Rotterdamse horecaleven. Zes jaar verder en twee diploma’s op zak kan Zoë doorstromen naar een Starterswoning van Stadswonen Rotterdam.

Een beetje ongemakkelijk voelt het wel. Zoë woont bij mij om de hoek, maar ik betaal minder voor mijn riante flat op de Coolhaven dan zij voor haar studio van 35 vierkante meter op de Westzeedijk. Het is dan al zichtbaar dat fijn en betaalbaar wonen steeds meer een kwestie van ‘geluk’ is.

Zoë tekent een contract voor vijf jaar, want dan moet je de Starterswoning verlaten en ruimte maken voor nieuwe starters. En ineens is het 4,5 jaar later en is het zo ver: de brief waarvan je wist dat die zou komen. In oktober moet Zoë haar studio verlaten. Waar ze moet gaan wonen? Ze wordt verwezen naar Woonnet Rijnmond. Iedereen die iets weet van een betaalbaar huis zoeken in Rotterdam, weet dat Woonnet Rijnmond kansloos is. Ook al staat Zoë al vier jaar ingeschreven, plek honderd in de rij voor een flat in een wijk waar je familie noch vrienden hebt wonen, lijkt het hoogst haalbare.

En dit maakt mij boos. Zo ontzettend boos. Zoë is voor mij personificatie van een enorm groot probleem in Rotterdam. Wat begon als hoogopgeleiden de stad binnenhalen is nu je eigen hoogopgeleiden uitspugen. Zoë verdient te veel voor dit huis, te weinig voor dat, haar huishouden is als alleenstaande te klein, maar de studio die ze bewoont moet ze ook uit.

Waarom is er geen plek voor Zoë en met haar duizenden andere Rotterdammers die keihard werken en gewerkt hebben voor deze stad? Waar is beleid om voor deze ras Rotterdammer, keiharde werker van opgestroopte mouwen, niet lullen maar poetsen, binnenboord te houden en een plek te geven in deze stad?

We moeten haar helpen: tijd voor actie! We starten de serie ‘Zoë Zoekt een Huis’ en volgen haar zoektocht in de onmogelijke missie om een betaalbaar huis te vinden in onze stad. We stellen de ongemakkelijke vragen, ontwarren de soms onbegrijpelijke logica van Woonnet Rijnmond en kloppen aan bij het Stadhuis. Tips, ervaringen en medeleven: help Zoë. Help al die andere woningzoekenden in Rotterdam! Samen maken we de stad.

De Woonvisie is het plan dat de gemeente tot 2040 aanhoudt als het gaat om wonen in Rotterdam. De Woonvisie wordt vandaag, donderdag 14 maart, vastgesteld met een debat in de gemeenteraad. In oktober was er al een concept Woonvisie gemaakt, maar vandaag kunnen er nog aanpassingen in gemaakt worden. Hieronder kijk je mee met het debat in de gemeenteraad.

De Woonvisie bestaat uit vier pijlers of ambities: meer en betaalbare woningen, toekomstbestendige en vitale wijken, huisvesting doelgroepen en betere positie woningmarkt. Wil je meer lezen over de Woonvisie? Hier lees je het concept van de Woonvisie.

Er is veel kritiek op de Woonvisie en het concept. Er staat namelijk in dat de gemeente zal ‘proberen de absolute hoeveelheid sociale woningen op peil te houden’. Dat betekent dat er dus geen sociale huurwoningen bij zullen komen. En dat, terwijl een groot deel van de bewoners van de stad afhankelijk zijn van die woningen. Daarnaast is er veel kritiek op de betaalbaarheid van woningen in de stad en wordt er gevraagd van de gemeente om daar meer toezicht op te houden. Donderdagavond is er dan ook een demonstratie voor het stadhuis.

Stichting Feis, Stichting Charity Helping Hand en Stichting El Hayaat slaan de handen ineen om moskeeën te voorzien van water en Palestijnse dadels tijdens de Ramadan. Het doel is om Palestina te steunen en de moskeeën te helpen.

Met het doneren van €0,99 kan je al helpen. De stichtingen hebben gekozen om de Palestijnse dadels te steunen en de Israëlische te boycotten. Op de Instagram van Stichting Feis melden ze: “De dadels worden direct uit Palestina geïmporteerd, afkomstig van zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook. Door deze dadels te kopen, ondersteunen we de Palestijnse economie tijdens de boycot van Israëlische dadels en dragen we tegelijkertijd bij aan liefdadigheidsinitiatieven.”

Tijdens ramadan is het traditie om het vasten te breken met dadels. De Islamitische gemeenschap koopt die tijdens de vastenmaand dus massaal in. Het doel van deze actie is om 500 bakjes Palestijnse dadels per moskee uit te delen.

De nieuwe versie van Rotterdam Centraal viert vandaag zijn tiende verjaardag! Om dat te vieren, deelden vanochtend mensen van NS, ProRail en RET gebakjes uit aan de reizigers. Ook kinderen konden hun eigen Rotterdam Centraal poster ontwerpen.

Stationsmanager Marion den Hooglander is er al vroeg bij om de verjaardag van haar station te vieren. “We zijn ontzettend trots op hoe fris en mooi het station er nog steeds uitziet. We kijken heel positief terug op de afgelopen tien jaar.” Linda Boot, directeur van RET, is het daarmee eens: “Het ziet er nog steeds zo mooi en gelikt uit. Daar ben ik heel blij mee.”

De gebakjes zijn gemaakt door bakkerij Fröbel. De medewerkers en mensen van het openbaar vervoer delen ze aan iedere voorbijganger uit. “We hebben 2,5 duizend cakes gemaakt met het hele team, dus dat zijn er best wel wat”, vertelt Saskia Warnaar, directeur van Fröbel.

Ook wethouder Vincent Karremans was aanwezig. Hij heeft het oude en tijdelijk station bewust meegemaakt, maar vindt de nieuwe het best. “Het is een icoon van Rotterdam geworden.”

Het blijft lastig te voorkomen dat jongeren het criminele circuit worden ingetrokken. Op verzoek van de gemeente en het Albeda College werd daarom door de politie een ‘escape-truck’ bij het Albeda geplaatst, waarin beleefd kon worden hoe het is om geronseld te worden voor drugshandel.

“Heftig, omdat het waargebeurd is ook”, vertelt Bente, student aan het Albeda, als ze net uit de escape-truck komt. “Ik ga er nu wel meer op letten, vooral bij anderen.” De escape-truck is een initiatief van de Nationale Politie en is bedoeld om bewustwording te creëren en professionals te trainen. Hij kan voor verschillende situaties gebruikt worden. Zo zijn er escape scenario’s voor seksuele uitbuiting en in dit geval criminele uitbuiting.

De snelwegoprit van Prins Alexander is sinds 10 maart gesloten. De oprit komt uit op de A16 en is voor anderhalf jaar dicht. Hierdoor moeten veel mensen omrijden, onder andere via Ommoord. Wij gingen langs bij winkelcentrum Hesseplaats om de bewoners te vragen of zij last hebben van de afsluiting van de snelwegoprit.

Alle bewoners die we spreken, zowel voor de camera als achter de camera, vertellen dat ze na een dag afsluiting al last hebben van drukte in de wijk. Zo vertelt een bewoner die bij het winkelcentrum zit: “Ik kijk er wel vreemd tegenaan, als ik zo’n lange file zie staan, denk ik: hoe moet dat anderhalf jaar zo?” Een weggebruiker die uit de auto stapt om boodschappen te doen vertelt: “Het is wel vrij druk en dat is toch jammer voor de bewoners die midden in die drukte zitten.” Ook zegt ze er rekening mee te houden: “Ik vertrek altijd al eerder doordat het een drukke weg is, maar nu met deze afsluiting let ik er extra op.”

Werkzaamheden
Als onderdeel van project A16 Rotterdam vervangt Rijkswaterstaat in 2024 en 2025 het viaduct in de A16 over de Hoofdweg. Op de A16 wordt een wegverlegging aangelegd zodat het verkeer zoveel mogelijk kan doorrijden tijdens de werkzaamheden. Deze kruist echter de oprit Rotterdam Prins Alexander (27) waardoor deze oprit de gehele duur van de werkzaamheden dicht is.

De nieuwe onderneming Truk’i Pan is een recent geopende food truck binnen in het winkelcentrum Zuidplein. Dit nieuwe restaurant heeft als specialiteit Curaçaos street food gerechten en is de eerste indoor food truck in Nederland. 

Truk’i Pan komt het eetpalet van Zuidplein vergroten. Rotterdammers zijn nieuwsgierig naar het menu, zo vond een oudere dame bij de ingang van het winkelcentrum het een ‘lekkernij om eens te proberen.’ Het populairste gerecht op het menu is wisselend: “Voor veel mensen gaat het om de sauzen die wij serveren bij het gerecht”, vertelt de eigenaar.

Truki Pan is in Curaçao een ‘gewoon gerecht.’ Zo is deze keuken, van origine op wielen, voor sommigen niks nieuws maar juist iets nostalgisch

Het ontslag van Parisa Akbarzadehpoladi als wijkraadslid van Ommoord heeft voor de nodige commotie gezorgd in de wijk. Volgens wijkbewoners zou Akbarzadehpoladi zijn gestopt vanwege discriminatie in de raad en bedreigingen. “Onacceptabel”, schrijft een groep Ommoorders in een anonieme brief aan OPEN Rotterdam. De wijkraad zegt zich niet te herkennen in deze aantijgingen.

Volgens een groep Ommoorders is er sprake van een onveilige sfeer in de wijk. Wijkbewoners zouden zich gediscrimineerd of niet welkom voelen. Dat laten ze weten in een anonieme brief aan OPEN Rotterdam. Het ontslag van Akbarzadehpoladi was voor hen de druppel: “We zijn diep teleurgesteld in de gang van zaken die tot haar ontslag heeft geleid. Mevrouw Akbarzadehpoladi en zoveel andere vrouwen in Ommoord hebben te maken gehad met discriminatie en bedreigingen. Dit is onacceptabel.” Uit veiligheidsoverwegingen wil de groep anoniem blijven. Ook Akbarzadehpoladi, die we voor dit verhaal wel gesproken hebben, wil niets zeggen voor publicatie.

Dus spreekt een groep bewoners zich via een anonieme brief uit. In de wijkraad zou Akbarzadehpoladi het vanwege haar afkomst lastig hebben gehad. “Discriminatie en onbegrip vanwege haar accent en taalvaardigheid maakten haar werk er niet eenvoudiger op. De onwil van sommigen om haar te accepteren en de gebrekkige steun van de wijkmanager en wijkraadsleden Ommoord en wijkraadvoorzitter creëerden een onhoudbare situatie.”

De Ommoordse kip
De wijkraad herkent zich niet in de aantijgingen. “We hebben tal van pogingen gedaan om haar op haar gemak te laten voelen”, vertelt wijkraadsvoorzitter Robert van Klaveren. “We kunnen ons niet vinden in het idee dat er discriminatie en onveiligheid is binnen de wijkraad. Ook vinden we het jammer dat ze ontslag heeft genomen. Ze vertegenwoordigt namelijk een groot deel van de Ommoorders.”

Wrijving tussen Akbarzadehpoladi en de andere wijkraadsleden ontstond onder meer bij het maken van de wijkraadsfoto. De wijkraadsleden stemden voor een foto bij de Ommoordse kip. Toen er niet werd geluisterd naar een door Akbarzadehpoladi geopperde alternatieve locatie, voelde zij zich niet gehoord.

Schadeherstel
“Het is juist heel goed als zij in de wijkraad zit. Ze heeft een grote achterban”, vervolgt Van Ravens. “In het jaaractieplan van de wijkraad staat juist dat er meer onderzoek naar inclusiviteit moet zijn in onze wijk, en daarom hebben we ook de stadsmarinier ‘inclusief samenleven’ aangetrokken.” Er is van alles gedaan om frictie of ontevredenheid weg te nemen. Zo werd er een notulist ingehuurd, zodat alles op schrift stond wat er werd gezegd tijdens de wijkvergaderingen. Zo kon Parisa alles rustig nalezen na de vergadering. Ook is er een mediationtraject opgezet en een integriteitsonderzoek gaande.

Waar het integriteitsonderzoek zich precies op richt, is wat onduidelijk. De anonieme melders geven aan dat het onderzoek gaat over de vermeende onveiligheid en discriminatie in de raad, maar dat is volgens wijkraadsvoorzitter Van Klaveren anders: “Dit onderzoek is gestart na social media posts van Parisa. Inhoudelijk wil ik hier niets over kwijt.”

Ook GroenLinks, de partij waaraan Akbarzadehpoladi verbonden is, deed een poging de rust terug te brengen. GL-voorzitter Werenfried Spit: “Ik ben er inhoudelijk niet bij betrokken, maar weet wel dat de situatie in de wijkraad heel onveilig is geweest voor haar. Je kunt het je voorstellen dat het niet makkelijk is als je de enige in de wijkraad bent met een migratieachtergrond.”

Akbarzadehpoladi was een populair raadslid in de wijk. Ze kreeg 1764 stemmen en werd genomineerd als wijkraadslid van het jaar in 2023. In 2020 werd ze nog ‘Rotterdamse Vrouw van het Jaar’ in de categorie kunst en cultuur.

‘Dit is een witte buurt’
Navraag in Ommoord leert dat wel meerdere wijkbewoners zich niet altijd prettig voelen. Zo woont Nadia al 25 jaar in de wijk en voelt zij zich nog altijd niet geaccepteerd. Hoewel zij niets van de anonieme brief af weet, herkent zij zich wel in de inhoud ervan: “Het is heel moeilijk om met een migratieachtergrond je plek te vinden. Je merkt het ook in de activiteiten die worden georganiseerd in het buurthuis. Dat zijn activiteiten die gericht zijn op Nederlanders, zoals bingo of kaartspelen, maar er is niks voor ons. Ik wil samenkomen met mijn vrouwengroep, maar er is geen plek voor ons. Ja, we kunnen een ruimte huren, maar we hebben geen geld. Als je subsidie aanvraagt voor een activiteit, krijg je zoveel moeilijke vragen dat je het maar laat zitten. Je bent niet welkom, dat voel je gewoon. ‘Dit is een witte buurt’, werd er tegen mij gezegd toen mijn kind problemen had op school. Bizar. Ik ben naar Nederland gekomen voor vrijheid.”

Wat overblijft is een verhaal met twee kanten. Enerzijds voelen sommige Ommoorders zich niet welkom in de wijk. Anderzijds herkennen wijkraadsleden zich niet in de aantijgingen van discriminatie en geven ze aan dat ze er alles aan doen om eventuele onveilige gevoelens weg te nemen. Toch heeft dat voor de anonieme bewonersgroep niet het gewenste effect. Daarom komen zij met een vierdelig eisenpakket. Hierin eisen ze onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van het ontslag, maatregelen om discriminatie en bedreigingen in de wijk tegen te gaan, betere ondersteuning voor wijkraadsleden en een openbaar dialoog. Wat er van dit eisenpakket wordt ingewilligd, moet nog blijken.

Nederland wordt steeds zwaarder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Toch kunnen deze cijfers enigszins misleidend zijn. Het BMI kijkt namelijk niet alleen naar vet, maar ook naar spiermassa. Wie dus flink heeft huisgehouden in de gym, kan ook een hoog BMI hebben. Wat weten Rotterdammers hierover?

Hoe groot is het leegstandprobleem in Rotterdam? Uit onderzoek van OPEN Rotterdam blijkt dat honderden huizen, soms wel ruim een jaar, leegstaan. Dit is onder meer het geval in Vreewijk, Noord en Carnisse. Staan er in jouw wijk huizen leeg? Meld dat dan hier!

Eerder maakte OPEN Rotterdam een reportage over de leegstand in Vreewijk. Daar blijken tientallen eengezinswoningen al langere tijd leeg te staan. De bewoners van de wijk verbazen zich erover dat er in tijden van de wooncrisis zo veel woningen leeg staan. . Ook gemeenteraadslid Vanessa Bruin heeft vragen bij de leegstand. Zij stelde eerder ook vragen over de lege woningen in Noord. Bij navraag bij Havensteder, eigenaar van de panden, lijken de woningen eerst niet in het bestand te staan. Daarna zijn ze volgens de woningcorporatie nog niet woonklaar, maar enkele dagen later verschijnen de woningen dan toch op Woonnet Rijnmond.

Wij zijn benieuwd hoeveel woningen in de stad al langere tijd leegstaan. Zijn er in jouw wijk leegstaande woningen? Vul dan het onderstaande formulier in.