Heb je een nieuwstip voor ons? X

Vul dan onderstaand formulier in en voeg eventueel een foto of een tekstbestand toe. Indien nodig nemen we contact met je op.

Zoeken
Tip ons icoon Tip ons
Particuliere initiatieven: Mevrouw Van Marle kookt voor haar buren

Particuliere initiatieven: Mevrouw Van Marle kookt voor haar buren

Gepubliceerd: Donderdag 03 januari 2019 17:56

Ondervoeding is bij ouderen een groot probleem. In deze reportage nemen we een kijkje bij mevrouw Van Marle, die op eigen initiatief kookt voor haar hulpbehoevende buren die vaak zelf niet meer kunnen koken in het Jan van der Ploeghuis in het Oude Noorden.

Dagelijks komen er wel meer dan zestien buren langs voor haar hulp. Dit kan variëren van het uitlenen van wasmiddel tot de avondmaaltijd, waar iedereen gezellig aanschuift in de kleine huiskamer van Sjaan van Marle en haar man Jaap van Marle. Naast dat Sjaan het deels vanwege haar geloof belangrijk vindt om mensen te helpen – ze is Jehova’s getuige – ziet ze dat het ook keihard nodig is. ,,Er is niemand die voor deze mensen de boodschappen doet, of kookt. Hoe moet je als je een lamme hand hebt bijvoorbeeld je aardappeltjes afgieten.’’, vertelt Sjaan.

Sjaan en haar buren wonen in het Jan van der Ploeghuis waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. De meeste bewoners zijn dan ook op een dusdanige leeftijd dat het soms fysiek, en soms ook mentaal, lastig is om nog zelf te kunnen koken. Sjaan vervult met haar hulp dus een belangrijke rol in het huis. Ze kookt voor de bewoners die niet meer zelf kunnen koken of niet in hun eentje willen eten. ,,Als ik dit niet zou doen dan zouden deze bewoners hier waarschijnlijk niet meer zitten, maar zouden ze naar een verzorgingstehuis moeten.’’, aldus Sjaan.

Het alternatief voor de ouderen is eten bestellen, maar dat ligt voor velen niet in het budget. Bij Sjaan kunnen ze goedkoop goed eten krijgen. In Rotterdam zijn er vele initiatieven om ouderenondervoeding tegen te gaan. In de gebiedsgids ‘Actief in de wijk’ is uiteengezet welke initiatieven er zoal per buurt zijn. Deze gids hebben alle 65-plussers in Rotterdam toegestuurd gekregen.


In de serie ondervoeding bij ouderen bezoeken we Rotterdamse ouderen die met ondervoeding te maken hebben, of hadden. Ook kijken we naar oplossingen die gemeente, partners en inwoners zelf hebben voor dit probleem. Kijk voor meer informatie op: http://www.openrotterdam.nl/ondervoedingMeer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter

Deel deze pagina:

OPEN Rotterdam - 010 8201702 - info@openrotterdam.nl - Lloydstraat 23 - 3024 EA Rotterdam - Realisatie website: HPU Internet Services