Heb je een nieuwstip voor ons? X

Vul dan onderstaand formulier in en voeg eventueel een foto of een tekstbestand toe. Indien nodig nemen we contact met je op.

Zoeken
Tip ons icoon Tip ons
De Lijnbaan: de noodoplossing die een wereldwijd voorbeeld werd

De Lijnbaan: de noodoplossing die een wereldwijd voorbeeld werd

Gepubliceerd: Woensdag 05 juni 2019 11:42

De Lijnbaan, geopend in 1953, is wereldberoemd als Europa’s eerste autovrije winkelpromenade. Samen met de omringende flats, de parkjes en de expeditiestraten is het Lijnbaan-ensemble een revolutionaire manier om de stad in te richten. Het befaamde architectenbureau Van den Broek en Bakema ontwierp een compleet nieuwe wijk waarin wonen, werken, verkeer, recreatie strikt werden gescheiden. Hun basisidee voor de Lijnbaan was een strikte scheiding van stedelijke functies: in feite een deconstructie van de traditionele stad.

Winkels kwamen in lage, langgerekte gebouwen; woningen in hoge, losstaande flats erachter. Ertussenin kwamen expeditiestraten voor de logistiek en parkjes voor recreatie. Het was een voorbeeld van het functionalisme, de architectuurstroming die streefde naar een overzichtelijke, rationeel ingerichte stad. In Rotterdam had deze visie al vanaf de jaren ’20 stevig voet aan de grond gekregen.

Lees het hele artikel door Ferrie Weeda op Versbeton.nl en bekijk hieronder aflevering 2 van onze video-serie:Deze serie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam. Volgende week woensdag is hier aflevering 3 te zien over het fenomeen inbreien en optoppen.Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter


Deel deze pagina:

OPEN Rotterdam - 010 8201702 - info@openrotterdam.nl - Eendrachtsplein 3 - 3015 LA Rotterdam - Realisatie website: HPU Internet Services