Heb je een nieuwstip voor ons? X

Vul dan onderstaand formulier in en voeg eventueel een foto of een tekstbestand toe. Indien nodig nemen we contact met je op.

Zoeken
Tip ons icoon Tip ons
De Klassieker: pakt Feyenoord de KNVB Beker?

De Klassieker: pakt Feyenoord de KNVB Beker?

Gepubliceerd: Dinsdag 26 februari 2019 11:37

De Klassieker staat morgen weer op de agenda! Wat denk jij dat de uitslag gaat worden? Feyenoorder Floris van Vredendaal schreef een interessante voorbeschouwing voor dit spannende duel. En hij deelt dit graag met de rest van Rotterdam.

Feyenoord vs. Ajax: de derde Klassieker in 2018-2019

Waar Real Madrid en FC Barcelona bijna ieder seizoen wel vaker dan twee keer tegenover elkaar staan, gebeurt het Feyenoord en Ajax nauwelijks. Echter worden we dit seizoen getrakteerd op een extra Klassieker. De Amsterdammers zullen zich zeker willen revancheren na de nederlaag in januari dit jaar, maar de Rotterdammers hebben, zoals vaker in het bekertoernooi, het thuisvoordeel.

De Klassieker sinds 2009

Sinds het seizoen 2009-2010 hebben Ajax en Feyenoord 24 keer tegen elkaar gespeeld. Ajax won vijftien wedstrijden, Feyenoord slechts drie en er werd zes keer gelijk gespeeld.

Ajax speelde twaalf van de 24 Klassiekers in eigen huis en won daarvan tien keer en speelde twee keer gelijk. In de andere twaalf wedstrijden die in de Kuip werden gespeeld, werd er door Feyenoord drie keer gewonnen, vijf keer verloren en vier keer gelijk gespeeld.

In de wedstrijden dat Feyenoord en Ajax elkaar troffen, was de stand met rust tien keer gelijk. Van dit aantal dat de ruststand gelijk was, werd er zes keer gewonnen door Ajax, drie keer gelijkgespeeld en wist Feyenoord éénmaal te winnen. Feyenoord kwam zelf slechts drie keer op voorsprong voor rust en speelde daarna één keer gelijk en wonnen twee wedstrijden.

Doelpunt statistieken

Het is duidelijk dat Ajax vaker wint van Feyenoord dan andersom. Ook het aantal doelpunten is royaal in het voordeel van Ajax in de afgelopen tien seizoenen. Er werd in totaal 75 keer gescoord, dat maakt een gemiddelde van net geen drie doelpunten per wedstrijd. Bijna twee derde van de doelpunten werd door Ajax gemaakt. Slechts één wedstrijd kon er niet gejuicht worden en eindigde het duel in 0-0. Dat was in januari 2015.

In de doelpunten zijn er een aantal aspecten opvallend. Slechts vier van alle doelpunten werden gemaakt tussen de 10e en 20e minuut. Dat moment van de wedstrijd zorgt dus voor weinig spektakel. Zowel voor Ajax als Feyenoord geldt dat de meeste van hun doelpunten in de tweede helft gemaakt zijn.

Alleen Ajax wist te scoren in de eerste vijf minuten van een Klassieker. Het snelste doelpunt viel in de eerste minuut op 2 april 2017 en werd gemaakt door Lasse Schöne. De topscorer voor Ajax in de Klassieker is Siem de Jong met zeven doelpunten. Bij Feyenoord kwam het snelste doelpunt in de zesde minuut dankzij Graziano. Pellè op 18 augustus 2013.

Jens Toornstra is samen met John Guidetti en Pellè topscorer in de Klassieker; allen maakten zij drie doelpunten. Dankzij de gewonnen thuiswedstrijd in januari 2019 staat Robin van Persie momenteel op twee treffers en kan dus met één doelpunt het beschreven lijstje worden toegevoegd.

Ajax en Feyenoord in de KNVB beker


Slechts vier van de 24 Klassiekers stond in het teken van het bekertoernooi. Hiervan waren er twee die als bekerfinale gespeeld werden in een uit- en thuiswedstrijd.

Ajax is sinds 2013-2014 niet meer actief geweest in de halve finales van het bekertoernooi. De laatste keer dat de Amsterdammers de beker wonnen, was tijdens de zojuist genoemde Klassiekers in 2010.

Het is inmiddels geen geheim meer dat Feyenoord in het bekertoernooi het geluk aan haar zijde heeft door vrijwel altijd thuiswedstrijden te loten. Ook tegen Ajax zou dit een voordeel met zich mee kunnen brengen door het overweldigende legioen. Feyenoord won de beker nog in 2016 en 2018, respectievelijk ten koste van FC Utrecht en AZ.

Seizoen 2018-2019

Ajax is nog in de running voor drie prijzen: de landstitel, de Champions League en de KNVB Beker. De Amsterdamse club kent hierdoor een druk programma, waarbij er binnenkort ook nog eens naar Madrid afgereisd moet worden. De vermoeidheid onder de spelers en de belangen in de verschillende toernooien zouden voor Ajax een negatieve rol kunnen spelen in de KNVB Beker.

Feyenoord kan daarentegen alleen de KNVB Beker nog winnen. In de competitie lijkt de derde plek het hoogst haalbare. Wil Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst in zijn laatste seizoen als trainer van Feyenoord nog een prijs pakken, dan is het bekertoernooi de enige optie.

Bron: www.VoetbalUitslagen.comMeer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter

Deel deze pagina:

OPEN Rotterdam - 010 8201702 - info@openrotterdam.nl - 1e Middellandstraat 103 - 3021 BD Rotterdam - Realisatie website: HPU Internet Services