Bob Adriaanse, Job van Nieuwamerongen en Wesley Sturrus rennen binnenkort de marathon, maar hebben daar een bijzonder doel aan verbonden. Bobs vader is afgelopen jaar overleden aan slokdarmkanker. Vier maanden na de diagnose moesten Bob en zijn familie afscheid van hem nemen. Bij deze vorm van kanker komt de diagnose vaak wanneer het al te laat is en dat moet veranderen. Daarom zamelen Bob en zijn vrienden geld in voor onderzoek naar maag- en slokdarmkanker. “Ik probeer deze actie vanuit de gedachte van mijn vader te doen.”

De inzamelingsactie
Tijdens de lockdown is uit wanhoop de liefde voor hardlopen van Bob, Job en Wesley ontstaan. Ze hebben al een keer eerder de marathon gelopen, maar na het overlijden van Bobs vader ontstond het idee om zo geld in te zamelen. Ze startten een GoFundMe en hebben ondertussen al een ruime 8000 euro opgehaald. Bob: “Elk bedrag was al mooi geweest, maar we raakten in contact met een arts van het Erasmus MC en daaruit bleek dat dat ze vanaf 5000 euro echte stappen kunnen maken in het onderzoek. Dat was eerst ons doel, maar dat behaalden we al binnen 20 uur. Nu staat het doel op 10.000 euro.”

In Nederland worden er elk jaar 3000 mensen gediagnosticeerd met slokdarmkanker en nog eens 1000 met slokdarmkanker. Deze vormen van kanker worden vaak pas ontdekt wanneer mensen symptomen krijgen, maar dan zitten ze al in de terminale fase. Dit gebeurde ook bij Bobs vader waardoor de dokters nog weinig voor hem konden betekenen. “Er valt nog zo weinig te doen tegen slokdarmkanker”, vertelt Bob. “De marathon is een mooie gelegenheid om aandacht te vragen. Niet voor ons eigen verhaal, maar voor dit probleem. We gebruiken ons eigen verhaal om anderen in de toekomst te helpen.”

Het opgehaalde geld gaat naar onderzoek van het Erasmus MC naar de voorstadia van maag- en slokdarmkanker. Het onderzoek moet ervoor gaan zorgen dat mensen eerder gediagnosticeerd kunnen worden. De onderzoekers willen weten welke doelgroepen risicogroepen zijn, zodat er behandelplannen kunnen worden opgesteld en de kwaliteit van leven van de gediagnosticeerde mensen verbeterd.

Trainen
De marathon is 14 april en Bob en zijn vrienden hebben al hard getraind. “We zitten nu in de afrondingsfase”, vertelt Bob. “We gaan meerdere keren per week lopen en doen in deze fase vooral langere afstanden van 25 kilometer of meer. We proberen nu vermogen op te bouwen, zodat we de marathon zo lang mogelijk klachtenvrij kunnen lopen. Ons doel is om het rond de 3,5 uur te lopen. Daarnaartoe werken is echt een soort reis met zijn drieën en dat is heel bijzonder.”

Volgens Bob zijn de reacties op deze actie overweldigend. “Ik kom uit een bescheiden gezin en ondanks dat we deze actie graag wilden doen, wilden we het niet te smeuïg maken. Mijn vader hield er niet van om op de voorgrond te staan en dat willen we eren. Maar het voelt goed om geld in te zamelen voor een goed doel en ik denk dat mijn vader het mooi had gevonden dat we zo anderen helpen.”

Het parkeerterrein achter de Schieblock en naast Biergarten en Annabel wordt omgetoverd tot ontmoetingsplek. Komende vrijdag is de officiële opening van De Delftsehof. De geparkeerde auto’s hebben plaats gemaakt voor een binnentuin waar creativiteit en ontmoetingen centraal staan.

“Je ziet de gele lijnen leiden naar het plein. De verf is net droog”, begint Nikki van Dijk, eigenaar van de aan het Delftsehof gelegen Biergarten. “Het is een plek waar alle ondernemers uit het gebied kunnen programmeren. Het is kleinschalig wel, maar we verwachten wekelijks salsa lessen buiten op de arena. Het HipHopHuis zal er wekelijks lessen geven. Rotterdam Culture Week gaat hier een heel weekend urban sports laten zien en vieren”, vertelt Van Dijk enthousiast. De arena vormt het hart van De Delftsehof. Het is een klein driehoekig podium, knal geel geverfd. “Die is gemaakt om de ondernemers die hier zitten uit te nodigen om buiten wat te gaan doen”, vertelt ze verder.

Kristian Koreman heeft onder meer aan het ontwerp gewerkt met zijn bureau ZUS. “Er zitten hier in dit blok ruim 200 bedrijven en instituten en allemaal andere toffe dingen”, vertelt hij wijzend op de gebouwen om hem heen. “Die bedrijven zie je niet altijd. Ze zitten vaak binnen en zijn daar allemaal hard aan het werk en mooie dingen aan het maken. We hopen door dit te maken dat er een arena ontstaat waar iedereen zijn kunsten gaat vertonen. Zo komt Operator op het plein een podcast doen, het HipHopHuis komt naar buiten. Er komt meer actie en dan hopelijk ook meer kruisbestuiving”, besluit hij.

Na een proefperiode in de coronazomer van 2020 bleken de terrassen aan de Heemraadssingel van cafés Steijn, Rijke & de Wit en Bakeliet een grote aanwinst te zijn. Maar of de terrassen de komende drie jaar mogen blijven is onzeker. Tot frustratie van de horeca-eigenaren: “Bij de eerste zonnestralen duikt iedereen het terras op.”

De drie cafés mochten tijdens de coronazomer als proef een terras openen. Dat was een groot succes. De cafés mochten tot aan de herinrichting van de Heemraadssingel hun terras in ieder geval houden en aan de eigenaren werd beloofd dat bij de herinrichting van de straat er rekening gehouden zou worden met hun terrassen.

“De straten zouden meer gemaakt worden op terrassen”, legt Bianca Bilic, mede-eigenaar van Café Steijn, uit. “Maar uit de herinrichting is de stekker getrokken, want te duur, en daardoor ligt het voortbestaan van onze terrassen ineens weer op tafel. Krijgen we een vaste vergunning of worden ze afgepakt?”

Volgens de horeca-eigenaar staat de gemeente er in principe “neutraal” in. Dinsdag 2 april wordt er in Post West aan de Tidemanstraat een bewonersavond georganiseerd om te kijken hoe Rotterdam denkt over het behouden van de terrassen. “Aan de hand daarvan wordt er een besluit genomen. Dat is echt reuze spannend, want het probleem is altijd dat de klagers wel komen, maar mensen die enthousiast zijn over het terras van de bank af krijgen… Dat is best moeilijk.”

Van levensbelang
De cafés zijn daarom een petitie gestart. Deze is inmiddels al bijna 5000 keer ondertekend, tot blijdschap van Bilic. “De terrassen zijn echt van levensbelang. Als we die terrassen niet hebben, dan heb je eigenlijk een hele andere horecazaak. De levendigheid is buiten weg, evenals de rumoerigheid. Als je de terrassen weghaalt, dan gaan straks alle mensen buiten staan borrelen, terwijl het juist zo leuk is dat iedereen kan zitten aan de Heemraadssingel, waar het super groen is en het voelt alsof je op vakantie bent.”

Het zou volgens Bilic een “gigantisch gemis” zijn als de terrassen weg zouden moeten. “Ik merk ook gewoon dat als het zonnetje gaat schijnen, mensen gelijk het terras op duiken. Het is bijna niet Nederlanders dat je niet buiten op zo’n plekje aan de singel kan zitten.” Daarnaast zouden de horecazaken zo’n 50 procent van hun plekken kwijt zijn. “Waar ga ik al die mensen dan laten zitten?”

Afwachten
Meer dan afwachten kunnen de horeca-eigenaren nu niet doen. Mocht de gemeente na de bewonersavond besluiten dat de terrassen definitief weg moeten de komende drie jaar, is het onderwerpen terrassen voor de horeca-eigenaren voorlopig afgesloten. “Over drie jaar kunnen we dan wel weer een vergunning aanvragen, maar waarom zouden ze die dan wel geven, als ze die nu niet zouden geven?”

Een poging tot het plegen van een aanslag met een explosief in Crooswijk is mislukt. Het explosief is wel een huis ingegooid, maar niet afgegaan. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt in Crooswijk. De wijkraad roept bewoners daarom op om vooral contact te zoeken en wil graag met bewoners in gesprek over de veiligheid in de wijk.

Wijkraadvoorzitter Rick Blad vertelt dat de wijkraad het incident vervelend vindt: ”Wij balen daar gewoon van, we proberen juist als wijkraad meer positiviteit te brengen en dan is het vervelend dat we weer zo in het nieuws komen.” De buurtbewoners zijn verdeeld over het veiligheidsgevoel na het incident. Een mevrouw die op de bus staat te wachten zegt: ”Ja, ik voel me echt wel onveilig hier, dat mag wel gezegd worden.” Een andere buurtbewoner vindt het wel meevallen: “Het hoort ook wel een beetje bij Rotterdam, eerlijk is eerlijk. Dus ja, het is wat het is.”

Als eerste stad in Nederland stelt Rotterdam menstruatieproducten beschikbaar op Rotterdamse basis- en middelbare scholen. Hiermee willen de gemeente Rotterdam en het Armoefonds de drempel voor het gebruik van menstruatieproducten zo laag mogelijk maken. Een heel goed idee, vindt de 26-jarige basisarts Yara Dixon. “Niemand zou school hoeven te missen, omdat ze geen menstruatieproducten kunnen veroorloven.”

Dixon pleitte twee jaar geleden al voor gratis maandverband en tampons op openbare plekken om het taboe op menstruatie tegen te gaan. Ze kwam met het idee voor een kastje, waar je gratis maandverband en tampons kunt pakken. Met dit project won ze in 2021 de titel van Geneeskundestudent van het jaar.

Daarna krijgt ze meerdere aanvragen van mensen en instanties die geïnspireerd zijn door haar project. “Zo bijvoorbeeld een mbo-instantie, die het kastje graag wilde op hun instantie. Ik heb hen toen geholpen met een pitch voorbereiden en uiteindelijk hebben ze de geldprijs gewonnen en het kastje opgehangen”, legt Dixon blij uit.

Waardevolle stap

Dat dit kastje nu werkelijkheid wordt op Rotterdamse scholen, is volgens Dixon een hele goede ontwikkeling. “Het is echt geweldig nieuws. Ik ben er superblij mee”, zegt Dixon. “Het is eigenlijk heel grappig hoe deze ontwikkeling is gegaan, want ik weet nog toen ik de gemeente begin 2020 had benaderd over het probleem van menstruatiearmoede en benadrukte dat we hier wat aan moesten doen, ze reageerde van ‘Huh, menstruatiearmoede? Dat kennen we niet’. Dus het is echt geweldig om te zien dat het nu wel wordt opgepakt.”

Dixon noemt het een “hele waardevolle” stap. “Niet alleen om menstruatiearmoede aan te pakken, maar ook het taboe rondom menstruatie. Want doordat het er is en er gewoon hangt, wordt het ook makkelijker om het gesprek erover aan te gaan.”

Openheid
De menstruatieproducten zullen op 215 basisscholen en 80 middelbare scholen aangeboden worden. Dat gaat via de MenstruatieProducten Uitgiftepunten (MUP’s). In een MUP zitten verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar. Hierdoor hoeven vrouwen geen schadelijke alternatieven, zoals toiletpapier of hergebruikt maandverband, te gebruiken. “Niemand zou school hoeven te missen, omdat ze menstruatieproducten niet kunnen veroorloven.”

Het is volgens Dixon echt een probleem dat bij de basis – en dus op scholen – aangepakt moet worden. “Ik denk dat heel veel taboe aanpakken echt op scholen moet gebeuren. Ik hoorde bijvoorbeeld toen ik hier zelf mee bezig was van een meisje dat toen bij haar onderwerp menstruatie werd besproken er tegen de jongens werd gezegd ‘jullie hoeven hier niet bij te zijn, jullie kunnen weg’. Ik vind dat dus onacceptabel. Elk persoon moet weten hoe het zit met menstruatie. Het moet niet gezien worden als iets vies en als iets wonderbaarlijks eigenlijk”, vertelt Dixon. “Ik denk dat wij vrouwen hier heel veel in kunnen betekenen door hier zelf ook over te praten. Juist door er open over te zijn, zorg je ervoor dat andere mensen er ook over durven te praten.”

Het is vandaag precies 6 maanden na de dodelijke schietpartijen aan het Heiman Dullaertplein en in het Erasmus MC waarbij drie Rotterdammers zijn vermoord. Er is nog veel onduidelijk over de motieven van dader Fouad L., maar buurtbewoners worden nog vaak aan de verschrikkelijke gebeurtenissen herinnerd.

Een kapper aan het plein kan de tweeling nog goed voor de geest halen: “Ze zaten altijd voor mijn deur. Aan het spelen, vanaf toen ze kinderen waren. En nu is de ene er niet meer.” Een andere buurtbewoner geeft aan dat mensen het “een beetje verstopt hebben, omdat er ook veel andere dingen in de buurt gebeuren.”

Gerard Harms of zoals velen hem kennen, Meneer Harms, is overleden. Meneer Harms is grondlegger van de winkel met de mééste hoogste hakken per vierkante meter in Rotterdam. Hij is op donderdag 21 maart op 86-jarige leeftijd overleden.

De rouwstoet, waarin de nabestaanden van Harms meereden, stopte een paar minuten bij Silhouette om een laatste groet te brengen. Als eerbetoon hadden zich buiten de winkel werknemers, bekenden en ook ondernemers van winkel Theemaas verzameld. Theemaas is al 25 jaar de buurwinkel van Silhouette. Samen namen ze zo afscheid van de geliefde Meneer Harms.

De hakkenwinkel, die hij samen met zijn vrouw Nel heeft opgericht, bestaat al 50 jaar en is vooral een begrip onder de Rotterdamse LHBTIQ-community. Veel Rotterdamse Dragqueens kochten regelmatig hun extravagante hakken bij de winkel van Meneer Harms.

In de nieuwste aflevering van ‘Danny gaat sporten’ gaat verslaggever Danny turnen. Onder begeleiding van trainer Richard Deetman, Max Pennings en Dennis Osseweijer doet hij bij Turnen010 een tweede poging om de salto te leren.

Max Pennings is een 23-jarige turner uit de eerste divisie. Hij begon met turnen toen hij 6 jaar oud was. Zijn vader wilde eigenlijk dat hij ging voetballen, maar dat was niks voor Max: “Ik was meer radslagen aan het doen op het veld dan voetballen.” Max traint 12 tot 15 uur per week voor zijn wedstrijden en heeft zo’n 5 of 6 wedstrijden per jaar. Hij vertelt dat je zo veel moet trainen, omdat je echt een lange tijd nodig hebt om iets nieuws te leren en te perfectioneren.

Ook spreekt Danny Dennis Osseweijer, een 28-jarige fanatieke turner die ook al bijna zijn hele leven turnt. “Ik heb vroeger geturnd als kind zo’n 7 jaar en daarna was ik heel lang gestopt, maar sinds 3 jaar heb ik het weer opgepakt. Mijn interesses lagen ergens anders, ik ging een tijdje freerunnen en voetballen. Maar als ik scoorde, deed ik vaak nog een salto of een flikflak en dat vond het publiek wel leuker dan de goal zelf.” Dennis is uiteindelijk toch teruggegaan naar turnen, omdat hij er een passie voor heeft en het stiekem miste. “Je merkt het wel met veel turners hier, dat ze heel lang stoppen en toch terugkomen, omdat ze een passie hebben voor turnen”.

De gemeente Rotterdam heeft nieuwe wijkprofielen opgesteld. In deze profielen kun je allerlei cijfers over Rotterdamse wijken terugvinden. Zo maken de profielen bijvoorbeeld inzichtelijk hoe schoon Rotterdammers hun wijk vinden en of er genoeg bushaltes in een buurt zijn. Heel veel informatie dus, daarom zetten wij de opvallendste cijfers op een rij.

Eerder schreven we al over de veiligheidsbeleving van Rotterdammers in het C.S. Kwartier. Want, wat bleek: die kelderde naar ver onder het stadsgemiddelde. Een andere categorie waarin de cijfers een grote veranderingen laten zien, is de hoeveelheid leegstaande winkels. Er zijn uitschieters aan alle kanten.

Grote daling
Als je naar de cijfers voor heel Rotterdam kijkt, is het verschil tussen het aantal leegstaande winkels in 2022 en 2024 niet heel groot: het nam met maar 1% toe. Toch zijn er, net als op het gebied van veiligheidsbeleving, een aantal grote uitschieters op wijkniveau. De cijfers uit Spangen doen vermoeden dat het goed gaat met de hoeveelheid leegstaande winkels. Hoewel er nog steeds veel lege winkels zijn in de wijk, is het aantal toch met 7% afgenomen.

Wijkraadslid Marlies van der Poel ziet echter wat anders: “Twee jaar geleden zijn bijna alle winkels onderaan de dijk verdwenen en bovendijks verplaatst.” Dat de leegstandscijfers lager zijn, komt volgens Marlies dus vooral omdat er minder winkels in de wijk zijn. “Vroeger hadden we een bakkertje, nu is alleen de patatzaak er nog.”

Nu vind je in de wijk eigenlijk alleen nog een grote supermarktketen op de Mathenesserdijk. En dat is vooral lastig voor ouderen: “Een van de tramlijnen rijdt al niet meer naar beneden, dus het is lastig voor de ouderen om boven aan de dijk te komen.” Er zijn dus minder winkels in Spangen, niet minder lége winkels.

Grote stijging
In Oud-Charlois is de leegstand met maar liefst 10% gestegen, van 6 naar 16 procent. Toch ziet Meryem Koerts, een actieve wijkbewoner, dat niet direct terug in de wijk. “Ik heb juist het idee dat lege winkels altijd snel weer gevuld worden. Neem de Wolphaertsebocht: ik kan zo even niet bedenken welke winkel daar leeg staat.”

Volgens Meryem zijn de wijkbewoners in Oud-Charlois actief bezig met het leuk maken van de wijk. “Er zijn steeds meer wijkbewoners die de wijk levendig willen maken. Laatst ging een koffietentje dicht. De eigenaar heeft ervoor gezorgd dat een lokale ondernemer zijn zaak kon overnemen. Het netwerk van de wijk wordt alsmaar hechter. Het is mooi om te zien dat mensen elkaar meer weten te vinden.”

Meer weten over de wijkprofielen? Check dit artikel! Veiligheidsbeleving neemt sterk af in Centrum:

Veiligheidsbeleving neemt sterk af in centrum: opvallendste cijfers wijkprofielen op een rij

Wat begon als pop-up op het Noordplein, is acht jaar later haast niet meer weg te denken. Toch stopt Containerbar Noord. “Veel mensen zagen het niet aankomen”, vertelt eigenaar Frankie Dros. “Maar wij kunnen deze plek niet de aandacht geven die het verdient.”

Samen met zijn zusje begon Frankie in 2016 Containerbar Noord. Toen als pop-up, maar al snel daarna werd het een vast pand aan het Noordplein. “Dat is iets waarvan we droomden”, glimlacht Frankie. “Maar later bleek het een lastig pand. Het is wat verouderd en heeft grondige renovatie nodig. Daar hebben we de financiën niet voor. Het bleek, ondanks heel goede zomers, moeilijk om een rendabel concept te krijgen.”

Tegelijkertijd is Frankie op de achtergrond druk bezig met andere projecten. Zo runt hij restaurant Wolly. en organiseert hij evenementen als Blijdorp Festival en Oranjebitter. “Containerbar Noord kreeg niet de aandacht die het verdient”, deelt Frankie. “Daarom is het goed dat er nieuwe energie inkomt. Al doen we dat met pijn in ons hart. Deze plek, aan een mooi plein, verdient alle liefde.”

De reacties op de Instagram-pagina van Containerbar Noord laten zien dat veel Rotterdammers de bar gaan missen. “Veel mensen vinden het jammer dat we ermee stoppen”, vertelt Frankie. “Ze zagen het niet aankomen. Dat begrijp ik ook wel. De momenten dat het leuk en goed ging, dan was het ook heel leuk en heel goed. Gelukkig zijn de reacties erg lief. Dat maakt ons blij en trots. Het Noordplein is een warmere plek geworden en daar hebben wij aan bijgedragen.”

Automobilisten opgelet: de Beneluxtunnel is aankomend weekend opnieuw deels gesloten vanwege grote werkzaamheden. De afgelopen twee weekenden zorgde dit al voor grote verkeerschaos in en rondom Rotterdam. Ook dit weekend wordt er drukte verwacht.

De tunnel is van vrijdag 29 maart 21:00 uur tot en met maandag 1 april 05:00 in de richting van Bergen op Zoom afgesloten. Omdat er tegelijkertijd met de afsluiting van de Beneluxtunnel ook wordt gewerkt aan de Maastunneltraverse, raadt Rijkswaterstaat aan om niet via het centrum van Rotterdam om te rijden, maar de omleidingen op de borden langs en boven de weg te volgen.

Verkeerschaos
Vorig weekend was de chaos op de wegen in en rondom Rotterdam goed te merken: Rotterdammers hadden te maken met lange files door de hele stad. Op de Westzeedijk stonden automobilisten vast, met vertragingen tot wel een uur. Ook de A20 van Hoek van Holland naar Rotterdam was een grote verkeersknoop. “Lang leve de fiets!” reageerde een Rotterdammer op Instagram. Een andere autobestuurder deelde ook zijn frustratie: “Ik sta al twee uur vast en ben amper 1,5 kilometer opgeschoten.”

Herken jij je in het nieuws? Of staat nieuws juist steeds verder bij jou vandaan? Praat mee over het nieuws van de toekomst. Op 9 april gaan wij samen met ons publiek in gesprek over de rol van journalistiek en nieuwsmedia in ons leven. Meld je aan en laat jouw mening en ideeën horen!

Waarover je gaat praten
Je gaat met andere mensen uit de regio en met een journalist/journalisten in gesprek over vragen als: Hoe ervaar jij journalistiek? Hoe kan regionale/lokale nieuwsmedia (beter) aansluiten bij jouw behoeftes/leven? Wat vind je dat er goed gaat en/of waar zou je meer aandacht voor willen?

Waarom meedoen?
Jouw stem stelt! Alle meningen, tips en ideeën dragen bij aan oplossingen voor het versterken van de band tussen omroepen/journalisten en lezers. Er worden door heel Nederland dialoogsessies gehouden waarvan de inzichten worden gebundeld in een adviesrapport. Dat rapport wordt breed gedeeld met omroepen door het hele land.

Hoe kun je meedoen?
Ben je na het lezen van de oproep enthousiast geworden en wil je je mening en ideeën delen? Of ken je mensen die hier geschikt voor zijn? Meld je aan via deze link.
Wanneer? 9 april van 18.30 – 21.00 uur
Wanneer? 9 april van 18.30 – 21.00 uur
Waar? Wijkpaleis in Rotterdam
Je ontvangt een cadeaubon van €40 voor deelname.

Wie?
Het gesprek is onderdeel van het project DichterBijNieuws en wordt begeleid door Diversion, een
bureau dat maatschappelijke vraagstukken in de samenleving aanpakt.

 

‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ heeft de Inktaap 2024, de Nederlandse literaire jongerenprijs, gewonnen. Een jongerenjury, bestaande uit honderden bovenbouwscholieren van over heel Nederland, hebben het boek van Anjet Daanje verkozen tot beste literaire boek van het jaar.

De prijs werd dinsdag uitgereikt in de Rotterdamse Doelen. Uitgever Anton Scheepstra reageerde blij op de prijs. “Ik vind dit geweldig.” Auteur Anjet Daanje, die al meerdere prijzen heeft gewonnen, was zelf niet bij de prijsuitreiking, omdat bezig is met het schrijven van een nieuw boek.

De keuze voor de Inktaap 2024 ging tussen ‘De Menseneter’ van Tom Hofland, ‘De Mitsukoshi Troostbaby Company’ van Auke Hulst en ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’. Uiteindelijk koos de jongerenjury voor het boek van Anjet Daanje. “Het is het gevoel van trots dat overheerst als je dit boek hebt uitgelezen.”

Voor de bezoekers van de Inktaap kwam de winst niet als een verrassing. Toen hen werd gevraagd wie ze dachten dat er ging winnen, waren ze allemaal overtuigd van de winst van Anjet Daanje. “Ik vond het boek van Anjet Daantje het beste geschreven en het mooiste om te lezen”, vertelt een scholier.

Van 11 tot en met 15 maart 2024 vond de dertiende editie van de Week van het geld plaats met het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. Op het Zadkine krijgen jongeren een workshop en OPEN Vlogger Daisy ging langs en haalde wat tips op. Want hoe ga je nu echt goed om met geld?

Internetbankieren en het achteraf betalen zijn voor veel jongeren een valkuil, zo legt Natasha Mohamed Hoesein, wethouder armoedebestrijding, uit. “Jongeren doen heel snel impuls aankopen.” Veel van dit geld geven ze ook ongemerkt uit, bijvoorbeeld door dingen in spelletjes te kopen. “En daar zit het probleem.”

Hoesein heeft verschillende tips, waaronder het boekje ‘bijna 18’. Daarnaast raadt ze ouders aan om kinderen zakgeld per week te geven. “Dan bepaal je veel meer wat er wordt uitgegeven.” Een andere tip die in de workshop wordt gegeven is uit te kijken met lenen. “Het is heel makkelijk gemaakt om te gaan lenen, bijvoorbeeld via Klarna, maar dat stapelt zich op en uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee.”

In 1958 richtte de Rotterdamse dominee Henk Teutscher de eerste telefonische hulpdienst op in Nederland. In die 65 jaar heeft de Luisterlijn een onschatbare rol gespeeld in het bieden van een luisterend oor aan mensen die daar op dat moment behoefte aan hadden, ongeacht de tijd van de dag of de aard van hun zorgen. “Hij vroeg in het algemeen aan mensen die verhullend spraken, om hun problemen duidelijk uit te spreken en het gesprek met de telefonische hulpdienst aan te gaan”, vertelt de zoon van Teutscher.

Wat begon als een klein initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke hulpdienst. Het begon met zo’n 40 vrijwilligers en zo’n 35 gesprekken per dag, maar inmiddels werken er zo’n 1.500 vrijwilligers en worden er rond de 900 gesprekken per dag gevoerd.

Zoon Teutscher is trots dat de missie van zijn vader wordt voortgezet. “In een wereld waarin het tempo soms overweldigend kan zijn, en waarin individuen worstelen met uitdagingen van verschillende aard, is het van cruciaal belang een plek te hebben waar je je gehoord en begrepen voelt. Wat het werk nog steeds bijzonder maakt, is de onbaatzuchtige inzet van de vrijwilligers. Mensen die dag en nacht hun luisterend oor lenen aan hen die het nodig hebben.”

De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek via 088 0767 000 of via de website www.deluisterlijn.nl.