Heb je een nieuwstip voor ons? X

Vul dan onderstaand formulier in en voeg eventueel een foto of een tekstbestand toe. Indien nodig nemen we contact met je op.

Zoeken
Tip ons icoon Tip ons
Tips van KNO arts Erasmus MC over oorverzorging

Tips van KNO arts Erasmus MC over oorverzorging

Gepubliceerd: Zaterdag 03 maart 2018 16:54

Ook dit jaar staat 3 maart in het teken van International Ear Care Day. De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt op deze dag aandacht voor het wereldwijde probleem; gehoorschade bij vooral tieners en jong volwassenen.
 
Wij spraken Rotterdamse KNO arts in opleiding (Erasmus MC), Stephanie Booy. “Wat ik het belangrijkste vind en iedereen wil meegeven is het gebruiken van gehoorbescherming tijdens feestjes en festivals”, vertelt ze. “Wij krijgen telkens vaker patiënten die gehoorschade zijn opgelopen op die manier.”

Ook oorontstekingen kunnen leiden naar gehoorschade. “In de winter hebben mensen meer last van een oorontsteking, maar dit komt niet door het weer. Oorontsteking hangt samen met een verkoudheid of de griep”, legt Stephanie uit. “De achterkant van je neus en je oren staan in verbinding met elkaar. Snot die niet weg kan zorgt ervoor dat je oren dicht gaan zitten, waardoor je een oorontsteking oploopt.” De kou die nu heerst in Rotterdam kan soms vervelend zijn, maar is niet gevaarlijk!

Stephanie geeft do’s en don’ts op gebied van oorverzorging:

  • Gebruik geen wattenstaafjes om in je oren schoon te maken! Hierdoor druk je de oorsmeer vaak verder je oren in, waardoor deze verstopt komt te zitten. Wattenstaafjes kunnen wel gebruikt worden om de buitenkant van je oren schoon te maken.
  • Eigenlijk mogen je oren niet te schoon zijn. De oorsmeer heeft namelijk een functie. De binnenkant van je oor reinigt zichzelf. Zorg er wel voor dat je oren droog blijven.
  • Tot slot is het heel belangrijk om gehoorbescherming te dragen. Jongeren die naar feestjes en festivals gaan zouden oordoppen moeten gebruiken om zo gehoorschade tegen te gaan.
 
Zelf geeft de World Health Organisation (WHO) de volgende vijf tips om gehoorschade te minimaliseren:
 
  • Houd het volume laag op je muziekspeler en draag oordoppen als je uitgaat
  • Luister niet langer dan een uur per dag naar je muziekspeler
  • Neem waarschuwingssignalen zoals een piep in je oor serieus
  • Meet het geluid via een decibelapp
  • Test regelmatig je gehoorMeer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat

Deel deze pagina:

OPEN Rotterdam - 010 8201702 - info@openrotterdam.nl - Lloydstraat 23 - 3024 EA Rotterdam - Realisatie website: HPU Internet Services