Voor deze reportage maakt OPEN Rotterdam een zeldzaam uitstapje naar Den Haag, want in attractiepark Madurodam wordt gewerkt aan een nieuw stukje Rotterdam. Wij krijgen de kans om als eerste een van die nieuwe gebouwen te zien.

In Madurodam zijn al sinds jaar en dag Rotterdamse bruggen en gebouwen te bewonderen zoals de Hef, de Zwaan en Hotel New York. Maar deze zomer krijgt die Rotterdamse vertegenwoordiging in de Haagse miniatuurstad een update. Met toevoegingen aan het Rotterdamse repertoire zoals De Rotterdam, het Boymans Depot en de Markthal krijgt onze stad een nog meer prominente plek in Madurodam.

De nieuwe miniaturen gaan deel uitmaken van een Rotterdams gebied in het attractiepark waar naast de huidige Erasmusbrug en SS Rotterdam, het iconische gebouw ‘de Rotterdam’ wordt geplaatst. Daarnaast komt er een nieuw stukje binnenstad van Rotterdam, met de Markthal, Kubuswoningen en het Depot. “Rotterdam heeft een heel groot aandeel en met deze toevoegingen zul je zien dat er een eigen gebied ontstaat in Madurodam”, vertelt marketingdirecteur Yvette Nieboer trots.

 

In deze nieuwe aflevering van ‘Danny gaat sporten’ pakt verslaggever Danny de knuppel bij de hand en gaat hij honkballen. Hij doet dat bij honkbalclub Neptunus in Noord. Samen met het 2e Klasse Honkbalteam Tridents gaat Danny verschillende honkbaltrainingen door waarbij hij leert werpen en slaan en kennis opdoet van de speltechnieken. 

De Tridents hebben in 2023 de competitie gewonnen. In de aflevering zie je hoe zij zich voorbereiden op de competitie van 2024. Ook gaat Danny in gesprek met Jan Evertse, een speler van de Tridents die voor zijn blessure in de hoofdklasse speelde bij Neptunus. Hij vertelt onder andere hoe hij is begonnen met honkballen, hoe oud hij was en wat zijn toekomstige doelen zijn. “Mijn droom was vroeger Amerika te halen, maar die droom heb ik al een beetje laten gaan vanwege mijn leeftijd”, legt Jan uit. “Nu is mijn droom weer kampioen te worden met Tridents en om terug te komen in de hoofdklasse.”

We krijgen steeds vaker meldingen van Rotterdammers die te maken hebben met schimmel in hun woningen. Ze zoeken contact bij hun woningcorporaties met de vraag of dit kan worden opgelost, maar worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Zo ook Saskia en Lydia die wonen in Vreewijk. Ze laten OPEN binnen in hun huizen om te laten zien hoe groot hun schimmelprobleem is.

“Dit is sinds oktober mijn slaapplek”, zegt Lydia van der Reest, terwijl ze op haar bank in de woonkamer gaat liggen en een dekentje over zichzelf heen legt. “Boven kan ik niet slapen. Er was geen wisselwoning en er is niets beschikbaar. Dus ja, ik moet ergens slapen”, stelt zij doelend op de schimmel in haar woning. “Dat is helemaal aangedaan. Er zit schimmel op”, wijst ze op de muren van het trapgat naar de zolder. “Haal je behang er maar af, zeggen ze. Saus het maar”, doelt ze op de reactie van Havensteder.

Uiteraard heeft OPEN Rotterdam ook contact gezocht met Havensteder voor een reactie, maar de woningcorporatie geeft aan iets meer tijd nodig te hebben om inhoudelijk te reageren. “Het plafond kwam op een gegeven moment naar beneden. De lucht van de schimmels maakt je geestelijk en lichamelijk helemaal kapot”, vertelt ze terwijl ze tussen de schimmels staat. “De lucht gaat nu ook al op mijn stem werken”, doelt ze op de heesheid die bij een wat droge keel komt kijken. Ze heeft het er zwaar mee, zeker ook omdat ze longpatiënt is. “

Lydia is niet de enige Vreewijker die last heeft van schimmel, iets verderop in de wijk heeft Saskia de Jong ook last van schimmel. Ze vreest eigenlijk voor een situatie zoals bij Lydia als er nu niet snel iets gebeurt. “Al vanaf juli 2021 ben ik hier komen wonen en eigenlijk zijn we sindsdien al met de ramen en dergelijke bezig”, stelt ze. “Ik maak me enorm veel zorgen en ik wil ook voorkomen dat het zo erg wordt als je bij sommige mensen ziet”, vertelt ze. Of ze dat op termijn ziet gebeuren? “Het vertrouwen in Havensteder is echt 0,0.”

Bewoners van de Maasresidentie op de Oostmaaslaan zijn helemaal klaar met de overlast afkomstig van de Maasboulevard en het Shell-tankstation. “Wij kunnen in de zomer niet met ons raam open slapen in verband met de herrie”, vertelt Jacqueline. Buurtbewoners zouden geluidsoverlast, een grimmige sfeer en afvaloverlast ervaren.

Meerdere bewoners geven aan te kampen met geluidsoverlast. “Er zal wel iets gedaan zijn met veel van die auto’s, wellicht met de uitlaat.” De boulevard is namelijk erg populair onder de straatracers, mogelijk veroorzaakt door de lengte van de straat en het ontbreken van flitspalen. “Er wordt hier gewoon gescheurd”, zegt geboren Rotterdammer Klaas. “Zomaar oversteken zou ik daar niet doen, wat eigenlijk natuurlijk sowieso niet mag zonder zebrapaden”, vertelt Gijs. “Ze rijden hier als waanzinnigen.”

Dit staat volgens Jacqueline in verband met de samenscholingen bij het Shell-tankstation. Deze ontmoetingen resulteren dan ook vaak in veel afval aan de boulevard. “Er ligt overal afval van mensen die daar in de auto’s hebben gezeten. Ze gooien gewoon hun raampje open, donderen alles naar buiten en komen dan vol gas de Maasboulevard opgereden”, gaat ze verder.

‘Het ziet er redelijk verdacht uit’
Deze samenscholing zorgt voor een sfeer die veel bewoners als onprettig ervaren: “Het is wel een beetje een hangplek voor jongeren. Het geeft mij dus geen veilig gevoel om daar bij de benzinepomp even een pakje kauwgom te gaan halen”, vertelt Gijs, een andere bewoner van het gebouw. Klaas geeft aan erg op zijn hoede te zijn in de buurt van het tankstation, want ‘de kinderen die daar rondhangen zijn hondsbrutaal’.

Daarnaast staat vaak ‘s avonds een hele rij auto’s stil langs de weg die parallel loopt aan de Maasboulevard: “Je vraagt je wel af wat die lui daar allemaal uitvoeren.” Onder de bewoners wordt er een hoop gespeculeerd: “Je ziet daar weleens van die aparte zakjes op de grond liggen. Daar zullen niet alleen handeltjes gedreven worden, maar er zal ook weleens wat gebruikt worden. Je ziet auto’s daar aankomen, die geven wat aan de bestuurder van de andere auto en rijden vervolgens weer weg. Het ziet er redelijk verdacht uit.”

Aanpakken van ‘verkeershufters’
De bewoners van de residentie zijn van mening dat er iets moet gebeuren, aangezien het hun woonplezier aan de Maasboulevard in zekere mate beïnvloedt. Er worden meerdere oplossingen genoemd. Een hiervan is het plaatsen van flitspalen: “Als je boetes wil uitdelen, weet je dat dat hier altijd kan. Je kan hier mensenlevens mee redden en daarnaast zal ook de geluidsoverlast verminderen.” Zo vond er afgelopen jaar een ongeluk plaats op de weg, waarbij een koppel om het leven kwam. Een andere bewoner vindt dat de politie vaker die kant op gestuurd moet worden. “Doe eens een algemene controle en vraag de jongeren waar ze precies mee bezig zijn. En als ze verdachte dingen zien, moeten ze deze activiteiten natuurlijk meteen proberen te elimineren.”

Bewoner Klaas heeft al meerdere malen contact opgenomen met de gemeente om het probleem aan te kaarten. Tot zijn teleurstelling meldt de gemeente geen zeggenschap te hebben over het plaatsen van flitspalen, aangezien dit door het OM bepaald wordt. Zij denken daarnaast dat het ‘asociale rijgedrag zich niet altijd laat ontmoedigen door snelheidsremmende maatregelen’. Zo blijkt de reactie van Gemeente Rotterdam die Klaas ontving. Het heeft volgens hen voornamelijk te maken met onaangepast gedrag van de bestuurder. De Rotterdamse Jacqueline beaamt dit: “De overlast hier zal dan wellicht wat minder worden, maar dan zullen dit soort mensen voor overlast ergens anders zorgen. Het is dan puur een verplaatsing.” Wel zegt de gemeente graag de ‘verkeershufters’ aan te willen pakken. Zo controleren ze meerdere keren per jaar op asociaal verkeersgedrag.

Oplossing
Volgens Klaas is de beste oplossing het volledig weghalen van het tankstation. Hij noemt het Shell-tankstation namelijk een ‘bron van een hoop narigheid’. Later deze maand vindt er een ledenvergadering van de bewoners van de Maasresidentie en Landmark Struisenburg plaats. Tijdens deze vergadering worden de eventuele oplossingen en het mogelijk starten van een petitie tegen de Shell pomp besproken.

Voor het schrijven van dit artikel zijn fictieve namen gebruikt, omdat de bewoners anoniem willen blijven.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gaat een niet-ontplofte vliegtuigbom onder de Claes de Vrieselaan opgraven. Daarom wordt de straat, met het gebied eromheen, op 30 mei een dag lang afgesloten. Hierdoor moeten er zo’n 1.100 bewoners op zoek naar een tijdelijk thuisalternatief.

Om enig risico te voorkomen, vragen de gemeente en EOD 700 huishoudens hun stekkie te verlaten. Met behulp van robots wordt dan het explosief opgegraven en de ontsteker wordt er dan uitgehaald. Daarna is de bom onschadelijk. Van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds zijn de diensten bezig de bom op te graven. Daarna kunnen de Rotterdammers weer hun huis in.

Het gaat om dit gebied:

Dat er iets misgaat bij het opgraven van een niet-ontplofte bom, is volgens de gemeente ‘bijzonder klein’. Het is ook iets wat de EOD vaak doet. Jaarlijks ruimen zij zo’n 2500 bommen of granaten op. Onder Rotterdam liggen er naar schatting ruim 200 niet-ontplofte bommen. Dit is ongevaarlijk en vaak hoeven deze niet opgegraven te worden. Wel is opgraving nodig als er in de grond gewerkt moet worden. Dat is hier aan de Claes de Vrieselaan het geval, aangezien er werkzaamheden aan de fundering gepleegd gaan worden.

De niet-ontplofte bom is een Britse uit de Tweede Wereldoorlog en viel op de Claes de Vrieselaan 27 op 3 oktober 1941. Dit blijkt uit onderzoek en meldingen van ooggetuigen toentertijd.

OPEN Rotterdam maakte eerder een reportage over de drie panden die gesloopt moesten worden als gevolg hiervan.

De minister van Financiën en minister van Justitie en Veiligheid hebben in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze een verbod willen op contante betalingen boven de 3.000 euro. Wij zijn het centrum ingegaan om te vragen wat de Rotterdammers hiervan vinden en of ze nog vaak met contant geld betalen. Dat blijkt niet het geval: “Ik betaal altijd met mijn pinpas of Apple Pay, dat gaat gewoon makkelijker”, vertelt een Rotterdammer.

De overheid zet zich steeds meer in om mensen aan te moedigen om elektronische betalingen te gebruiken, wat heeft geleid tot een afname van contante transacties in veel winkels.Vele Rotterdammers vinden het gewoon handig om met de tijd mee te gaan en over te stappen op pinnen: “Met mijn pinpas of met mijn telefoon betalen is gewoon makkelijker.”

South Explorer, een cultureel evenement op Zuid, viert aankomend weekend haar tienjarige jubileum. “Dit is natuurlijk erg feestelijk, want het valt niet mee om ieder jaar weer een cultureel festival te organiseren”, vertelt initiatiefnemer Jannie Hommes. Het evenement geeft Rotterdammers de kans om Rotterdam-Zuid en zijn culturele initiatieven tegelijkertijd te verkennen. “Zuid is veel meer dan de negatieve dingen die je dagelijks op het nieuws leest.”

South Explorer biedt een culturele ontdekkingstocht door Rotterdam-Zuid. Het doel van het initiatief is dan ook om Zuid op een positieve manier op de kaart te zetten. De tocht neemt de Rotterdammers mee naar culturele hotspots, zoals depots, ateliers en diverse winkels. Het feest zal vrijdag afgetrapt worden met een borrel om 17:00 bij Studio Pompstraat, waarna een concert in de Oude Kerk Charlois volgt. Er zijn 47 locaties betrokken bij het evenement, dit jaar ook grotere namen zoals Lantarenvenster en Theater Zuidplein. Jannie: “Daar zijn wij natuurlijk ontzettend trots op, voornamelijk omdat wij afhankelijk zijn van vrijwilligers.”

Zes jaar geleden nam Jannie Hommes ons mee naar het Zuiden van Rotterdam en liet ze ons kennismaken met verschillende culturele hotspots die Rotterdam te bieden heeft. Sindsdien zijn ze snel gegroeid: “We breiden ons als een olievlek uit.”

Een leegstaand schoolgebouw in Oud-Charlois, al ruim twee jaar lang: de wijkraad Oud-Charlois/Wielewaal snapt er niets van. De wijkraad vraagt in een brief aan de gemeente aandacht voor het gebouw. “Heel veel partijen zouden hier hartstikke graag in willen”, vertelt wijkraadvoorzitter Angela Stolwijk-Kramer.

Het leegstaande schoolgebouw aan de Huismanstraat was eerst het Praktijk College Charlois. Een paar jaar terug liepen er dagelijks nog honderden, misschien wel duizenden kinderen door dit gebouw. Nu is het er twee jaar lang muisstil. Althans: “Er zijn volgens mij vier kunstenaars die het pand overdag mogen gebruiken”, vertelt Angela.

Als het aan de wijkraad ligt, wordt het lege gebouw een bruisende plek voor de wijk. Angela: “Wij zouden hier onze wijkhub kunnen hebben, het Huis van de Wijk zou hier hun activiteiten kunnen organiseren en veel creatievelingen zouden hier terechtkunnen. Het is echt zonde dat het nu leegstaat. Het gebouw verloederd. Je moet dit gebruiken, zeker in tijden van ruimtenood.”

Overlast
Het leegstaande gebouw is het slachtoffer geweest van criminelen en overlastgevers. In Van Klooster naar Kluster vertelt Kamiel Verschuren van Stichting Nieuwe Ateliers Charlois, een kunstinitiatief, dat er meer dan 15.000 euro aan koper is gestolen uit het gebouw. “En er zijn wc’s vernield. Vandalisme. Had dat pand twee jaar geleden gegeven aan ons, dan was dat in ieder geval niet gebeurd.” Ook zouden er mensen het gebouw insluipen en is er een keer een explosie afgegaan bij de voordeur van het pand.

Donderdag wordt het lege schoolgebouw besproken in de gemeenteraad.

Al 2,5 jaar is de Rotterdamse Anne op zoek naar een huurwoning. Het is een barre zoektocht. Ze is zwanger en dat maakt haar woonsituatie onzeker. Contractueel gezien mag er namelijk geen kind in een antikraakpand wonen. Toch houdt Anne hoop: “Een Rotterdamse die nu in Engeland woont, wil haar woning in Pendrecht aan mij verhuren.”

Wanneer Anne haar verhaal doet in de OPEN Rotterdam-serie Zoë Zoekt Een Huis, bereikt ons een bijzondere mail. Een Rotterdamse vrouw heeft de uitzending gezien en kan en wil Anne helpen. “Superlief”, vertelt Anne. “Ze had in Pendrecht een huis voor haar en haar dochter. Het is voor haar niet aantrekkelijk om het huis te verkopen en daarom wil ze het aan mij verhuren. Dat is hartverwarmend.”

Ondertussen wacht Anne op een aanbod van de makelaar van het huis. “Ik hoop deze week iets te horen. Het is nog even afwachten wat de huurprijs zal zijn.”

Lot uit de loterij
Dus gaat de zoektocht van Anne onverminderd door. Toevallig had ze afgelopen week twee bezichtigingen. Al is het zonder succes. “In de 2,5 jaar dat ik het aan het zoeken ben, had ik pas één keer eerder een bezichtiging gehad. Toen in Roosendaal. Dus ik ben allang blij dat ik überhaupt uitgenodigd werd.”

Zo’n uitnodiging krijgen is voor woningzoekenden net als een lot uit de loterij winnen. “Soms reageren er tweeduizend mensen op een huurwoning”, deelt Anne. “Dan worden er maar vijf mensen geloot om te komen kijken. En dan is het bijna altijd zo dat degene die als eerste is geloot, ook meteen ‘ja’ zegt. Dat weten de woningmakelaars ook.”

“De woningcrisis maakt me triest, omdat velen met mij in een lastige situatie zitten. Maar we blijven hoopvol en we blijven doorzoeken”, vervolgt Anne. “Het is positief dat die vrouw uit Pendrecht heeft gereageerd. Wat dat betreft heeft het zin gehad om mijn verhaal te delen. Tegelijkertijd maakt het me verdrietig. Hoe meer je erover praat… het is gewoon niet leuk.”

Bekijk hier de aflevering van Zoë Zoekt Een Huis:

Toegang tot de Zwaan, ook wel de Erasmusbrug, is voor langere tijd beperkt vanwege de voorbereidingen voor de opknapbeurt van de brug. Van 15 april tot en met 13 mei is de Erasmusbrug van 20:00 tot 06:00 gesloten voor automobilisten en fietsers. Voetgangers kunnen wel gebruik maken van de brug.

De Erasmusbrug wordt geverfd in de kleur lichtblauw. “Heel veel mensen weten niet dat de oorspronkelijke kleur lichtblauw is, omdat de brug nu wit is. Dit komt doordat de kleur vervaagd is na al die jaren”, vertelt Peter van Druten, woordvoerder van Stadsbeheer. De schilderwerkzaamheden zullen voornamelijk in de zomer plaatsvinden.

En dat moet wel veilig gebeuren. “Ze bouwen eerst een veiligheidsdek rondom de brug, onder andere zodat kwasten, gereedschap en andere attributen niet naar beneden kunnen vallen.” Het veiligheidsdek wordt in de zomer weer afgebouwd. “Hierdoor zal de brug wederom ‘s nachts van 24 juli tot en met 20 augustus gesloten zijn.”

Werkzaamheden fietspaden
“Ook de deklaag van het fietspad wordt vernieuwd, zodat fietsers van een net fietspad gebruik kunnen maken.” De fietsers worden omgeleid naar de autorijbaan van de brug. Automobilisten kunnen daarentegen de zes weken dat de werkzaamheden plaatsvinden niet over de Erasmusbrug van Zuid naar Noord rijden. Dit geldt ook voor overdag. Wanneer de fietspaden precies worden aangepakt is nog niet duidelijk.

Gelukkig blijft de brug de komende weken overdag gewoon open, ook voor automobilisten. ’s Nachts moeten de automobilisten voorlopig omrijden via de Willemsbrug of de Maastunnel: “Je kan dus nog altijd van Zuid naar Noord en andersom”. De verwachting is dat onze Zwaan aan het einde van 2024 weer in volle glorie zal schijnen.

Op de Erasmusbrug Groot Onderhoud app vind je alle updates over het onderhoud.

Zowel in de Maashaven als in de Keilehaven ligt er regelmatig een soep aan afval. Zwerfie Rotterdam ruimt dit vaak op, maar zij zijn niet de verantwoordelijken. Een deel van die soep is zwerfafval, maar een deel ook huishoudelijk afval. Vorige week was het weer raak in de Maashaven en Zwerfie is het zat. “We willen niet tot in de eeuwigheid opruimen.”

Volgens Ivo Rodermans van Zwerfie komt dat afval daar door het overslagproces waarbij vuilnis van vuilniswagens naar boten wordt verplaatst. Maar bij deze storting gaat het weleens mis waardoor het afval in het water komt. Zwerfie Rotterdam heeft, niet voor de eerste keer, aan AVR gevraagd om het op te ruimen, maar een reactie blijft uit.

“Dat is niet onze verantwoordelijkheid”, reageert woordvoerder Lars Walders van AVR. “De boten zijn van ons, maar de wagens van de gemeente. Daar gaat het fout.” Zwerfie wijst AVR aan als de grote bron van het afval in het water. Ze hebben onderzoek gedaan en minstens 31,5% van het afval in de Keilehaven is huishoudelijk afval, wat volgens hen alleen van AVR kan zijn. Dit omdat shampooflessen en wasmiddelflessen niet horen onder typisch zwerfafval. AVR ontkent dit. Walders: “Het kan niet grotendeels van ons komen. Dat is vooral afval dat komt aanwaaien van straat.”

De oplossing
Twee jaar geleden speelde dit probleem ook al. Toen is Zwerfie in gesprek gegaan met AVR, maar ze zien weinig resultaat. “Opruimen is geen oplossing”, vertelt Ivo Rodermans. “Alles wat we uit het water halen, is mooi meegenomen, maar een deel drijft af of zinkt. Het gaat echt om enorme volumes. We willen niet opruimen tot in de eeuwigheid. Opruimen is mooi, voorkomen is beter. En daar hebben we AVR voor nodig.”

Toch heeft volgens Walders AVR al wel wat aanpassingen gedaan om dit probleem aan te pakken. “Er zijn netten gespannen om de boten tegen het wegwaaien van het afval. De stapels op de boten zijn kleiner en niet te hoog en de boten hebben speciale waterdeuren om te voorkomen dat het water het meeneemt. Misschien dat er af en toe iets in het water terechtkomt, maar niet op grote schaal.”

Aangezien het weinig lijkt te helpen, vindt Zwerfie dit niet genoeg. Rodermans hoopt dat er een technische oplossing komt. Zelf stelt hij een soort frame voor dat om de boot heen zit en het gevallen afval opvangt als een trechter. “Maar niets doen is gratis en een oplossing kost geld.”

Walders sluit af met: “Wij vinden dit ook uitermate vervelend. Al het afval dat in het water ligt vinden we te veel. Ons werk is afval verwerken en niet om te vervuilen.”

Begin 2023 liep OPEN Rotterdam nog mee met Ivo. Ook toen lag het bij de Keilehaven aardig vol met afval.

Voor de bouw van Rotta Nova naast de Markthal start, speurt een team archeologen daar in de grond naar Rotterdam van de 14e eeuw. Vandaag mag iedereen het bouwterrein betreden met een gratis rondleiding van een archeoloog.

De groep speurende archeologen nemen de toeschouwers mee naar het verleden van Rotterdam. Zo wordt er bij de opgraving onderzoek gedaan naar de dam die vroeger in de Rotte lag, waar Rotterdam zijn naam aan te danken heeft. Ook kunnen mensen tijdens de rondleiding met een archeoloog voorwerpen zien die zijn opgegraven. Zo is er ontdekt dat mensen van hoge status hebben geleefd op de plek van de opgravingen. Daarnaast zijn er oude stukken beschoeiing en delen van een boot gevonden.

De archeologen kunnen tot juli doorgaan dan, kan de bouw van de Rotta Nova beginnen.

De bovengrondse containers voor restafval op de Josephlaan zijn in week 15 door de gemeente Rotterdam weggehaald. De bewoners moeten nu gebruikmaken van de containers in de straten ernaast, wat voor een hoop ophef zorgt. Wij vroegen Rotterdammers in de Kogelvangerstraat en de Josephstraat wat zij vinden van deze verandering. 

De bewoners zijn het oneens met het besluit van de gemeente. “Eigenlijk vind ik het niet kunnen, want nu moet ik helemaal aan de andere kant m’n vuilnis weggooien”, vertelt een bewoonster. 

Klachten over overvolle containers en afval dat naast de containers geplaatst werd, zorgde ervoor dat de containers vorige week werden weggehaald. Zo blijkt uit een brief die in week 14 op de mat lag bij de bewoners. De reden voor het weghalen van de containers voelt voor veel bewoners een beetje krom, aangezien er nu nog minder containers zijn met dezelfde hoeveelheid afval. “Er is gewoon een tekort aan containers. Dat merk ik doordat de containers nog steeds vol zitten elke keer.” 

‘Ik heb twee zakken afval in de keuken staan’

Als deze containers vol zitten, is een van de oplossingen om het afval terug mee naar huis te nemen. “Van de tien keer loop ik vaak twee of drie keer voor niets met mijn vuilniszakken. Nu heb ik nog twee zakken in de keuken staan want het was gisteren vol.” Andere genoemde oplossingen zijn het afval naast de containers plaatsen of op straat lozen, dit zorgt voor veel zwerfafval. “Het geeft een beetje een vies gevoel.”

De Rotterdammers hebben daarnaast een hoop kritiek op de communicatie van de gemeente richting de bewoners: “Ik had liever gehad dat ze eerst naar onze meningen hadden gevraagd.” Dit was namelijk absoluut niet het geval: “Een aantal dagen ervoor kregen we een brief waarin stond dat ze weg zouden gaan, verder niets”, vertelt een bewoonster van de Josephlaan. Wonenden in de straten rondom de Josephlaan wisten daarentegen van niets: “Op de een of andere dag was het gedaan. Ik heb geen brief ontvangen of wat dan ook.” 

Alternatieven

De buurtbewoners komen met meerdere alternatieven voor deze aanpak. Zo benoemt een bewoonster dat het afval vaker opgehaald zou moeten worden. “Ik heb zelf vaak gebeld met de gemeente om te zeggen dat de containers vol zitten. Vooral in deze buurt: een multiculturele samenleving waar mensen meer eten en grotere gezinnen hebben en waar dus meer afval is. Daarom moet de gemeente meer dan een keer per week komen om de containers te legen.”  

Een ander alternatief is het vervangen van de containers. “In plaats van het weghalen moeten er grotere containers komen”, benoemt een Rotterdammer. “Dat zou de meest normale oplossing zijn, ook voor ouderen die dan heel ver moeten gaan lopen als ze alleen zijn. Ze moeten een beetje rekening houden met de bewoners zelf en de bewoners mee laten beslissen. Maar dat doen ze tegenwoordig niet.”

Het geweld in treinen tegen NS-medewerkers blijft stijgen. Recent is een conducteur door een groep jongens mishandeld waardoor de NS nu met een tegenactie komt. Aankomende zaterdagavond om 22:30 staan alle treinen drie minuten stil om aandacht te vragen voor het probleem. Rotterdammer en NS-conducteur Harold is blij dat er iets wordt gedaan, maar zeker nog niet tevreden. “Zo bereik je niemand.”

Harold werkt al 25 jaar bij de NS en weet dat het geweld een structureel probleem is. “Ik ben al duizenden keren in aanraking gekomen met agressie. Ik ben geslagen, uitgescholden. Het gebeurt bijna dagelijks. Je geeft mensen een boete, dus de kans dat je tegengesproken of geïntimideerd wordt is groot. Ik sta gelukkig sterk in mijn schoenen en weet hoe ik ermee om moet gaan. Ik werk er niet voor niks al 25 jaar.” Voor veel andere ex-collega’s was het geweld een grote reden om ontslag te nemen.

Ondanks dat Harold en zijn collega’s blij zijn dat NS iets doet om aandacht te vragen voor dit probleem, zijn ze nog niet tevreden. “Waarom zaterdagavond en niet maandag tijdens de spits?” vraagt Harold zich af. “Zo bereik je niemand.” Reisorganisatie Rover zou NS het advies hebben gegeven deze actie op een rustige dag te doen, zodat de reizigers geen vertraging oplopen.

Blijvend probleem
In 2023 registreerde de NS 1042 meldingen van geweldsincidenten. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van 2022. Harold is niet verbaasd omdat de veiligheidsmaatregelen bij NS één voor één verdwijnen. Zo zijn vanaf maart 2022 conducteurs geen boa’s meer, waardoor ze niet meer bevoegd zijn om boetes uit te schrijven en geweld goed aan te pakken. Harold: “Onze status is weggehaald. Je hebt geen autoritaire bevoegdheden meer en mensen weten dat en maken er misbruik van. Goede boa’s zijn te duur voor NS.”

“Voorheen hadden we wel eens onaangekondigde acties in de trein met politie in burgerkleding”, gaat Harold verder. “Zo konden de agenten direct ingrijpen, werden er meerdere mensen gepakt en hogere boetes geschreven. Dat werkte omdat het vooral jongeren zijn die voor geweld in de trein zorgen. Als ze met een hoge boete thuiskomen dan krijgen ze bonje thuis. Maar nu NS geen geld meer voor deze actie heeft, gaan ze ongestraft door met dit geweld.”

Er moeten concrete oplossingen komen van NS, maar Harold ziet het niet snel gebeuren. “Het is al jaren een probleem. De medewerkers in de frontlinie voelen allemaal dat er niet naar ze geluisterd wordt door hogerop. Veiligheid moet als prioriteit worden gesteld, maar het wordt niet serieus genomen.”

De lente staat in het teken van een nieuw begin. Als iemand daar veel van weet, zijn dat de stoere jongens van Bon Sjans. Neem in aflevering twee van Over Mathenesse een kijkje achter de deuren bij de werkplaats waar jongeren met een zwaarder rugzakje dan gemiddeld werken aan zowel prachtige meubels als aan zichzelf.

Etienne van de Giessen Leatemia is trajectleider en ervaringsdeskundige bij Bon Sjans. Hij heeft zelf vijf jaar in de gevangenis gezeten en helpt de jongens. “Als ik alles terug zou draaien en overdoen, zou ik nog steeds hetzelfde pad bewandelen. Want dat pad heeft ervoor gezorgd dat ik nu over de ervaring beschik om de jongens hier te behoeden voor dezelfde fouten.”

Over Mathenesse is een periodiek videomagazine dat berichten over de wijken Oud-Mathenesse, Witte Dorp en M4H aan een breed Rotterdams publiek brengt. Elke aflevering zoomt in op een belangrijk thema in de wijk. In vijf rubrieken, waarbij altijd de mens centraal staat, wordt het thema vanuit verschillende perspectieven belicht.