Series van OPEN Rotterdam/
Nooit geweten

Een serie over monumentale kunst uit de wederopbouwperiode 1940-1970. In deze periode werkten architecten en kunstenaars samen om nieuwe gebouwen in de gebombardeerde stad niet alleen te bouwen, maar ook te voorzien van kunst.

We zien deze kunst in en op de grote bankgebouwen op Blaak en Coolsingel, de eerste gebouwen die in de lege binnenstad werden gebouwd (de banken hadden geld), maar ook aan winkelpanden in de Hoogstraat en op de Meent of het Stationspostkantoor aan het Delftseplein.

Afl. 10 – De kunst van Central Post, het Stadsarchief en politiebureau Slinge

De laatste aflevering van Nooit Geweten is geheel gewijd aan Central Post – het voormalige hoofdpostkantoor – met een uitstapje aan het begin en aan het eind. In het eerste uitstapje gaan we naar het Stadsarchief en zien een werk van Kees Franse. Het tweede uitstapje is naar de Slinge, waar we boven de entree van het politiebureau een werk van Gust Romijn aantreffen.

Afl. 9 – Kunst aan de muur in Hoogvliet en werk van Elenbaas

In aflevering 9 van Nooit Geweten gaan we naar Hoogvliet, waar we zes kunstwerken tegenkomen van onder andere Dick Elffers op de bibliotheek, Jan Schoonhoven op het Berkelmanspad en verstopte werken van Bouke Ylstra. Deze aflevering voltooien we met een aantal werken gemaakt door Wally Elenbaas in De Doelen.

Afl 8. – Kunst op de Galileïstraat, het Marconiplein, de Havenstraat en de Lloydkade

In aflevering 8 van Nooit Geweten gaan we naar de Galileïstraat, waar vroeger het 25

kV-schakelhuis van de elektriciteitsfabriek stond met aan de wand een kunstwerk van Jo Uiterwaal. Van de Galileïstraat lopen we naar het Marconiplein, waar zich aan het politiebureau en imposant werk van Kees Timmer uit 1958 bevindt. Aflevering acht neemt je mee op een tour door West naar het Centrum. 

Afl. 7 – Kunst van Willem Akkermans en Nel Klaassen op het Stoomschip Rotterdam

In aflevering 7 van Nooit Geweten gaan we naar het Stoomschip Rotterdam, het paradepaardje van de Holland Amerika Lijn. De HAL bood kunstenaars de mogelijkheid

versieringen aan te brengen in nagenoeg alle ruimtes waar passagiers verbleven. Niet alleen lokale kunstenaars werden benaderd, maar ook kunstenaars uit de rest van het land. De HAL spreekt van ‘Een visitekaartje’ en ‘een staalkaart van de Nederlandse kunstwereld uit de jaren vijftig’. We komen onder andere de kunstenaars Nel Klaassen, Jaap Bouhuys Willem Akkermans, Edgar Weinberg en Everdine Schuurman-Henny tegen.

Afl 6 – De kunst van kunstenaar Louis van Roode

Aflevering zes is geheel gewijd aan de kunstenaar Louis van Roode. We laten zes werken van hem de revue passeren. We beginnen op de Joost Banckertsplaats en eindigen bij het voormalige postkantoor naast het Centraal station, dat nu de naam Central Post draagt. De zijgevel van dit gebouw bestaat uit een immens glas-in-beton werk van Van Roode.

Afl 5 – Kunst in Rotterdamse metrostations

In aflevering vijf duiken we enkele metrostations in. Eerst station Beurs en daarna station Stadhuis. We zien o.a. werken van Henk de Vos en Bouke Ylstra. Voor de afwisseling maken we een kort uitstapje naar De Doelen om nog een werk van Ylstra en anderen te bewonderen. Daarna gaan we naar het Weena, waar we tegenover het Groothandelsgebouw, aan het vroegere Bouwcentrum in een bakstenenmuur een bijzonder werk van de Engelse beeldhouwer Henry Moore aantreffen.

Afl 4 – Kunst op Rotterdamse kerken, het GGD-gebouw en het voormalige zeemanshuis

In aflevering vier bezoeken we twee kerken, in Rotterdam-Zuid, de Sint Bavo en in het centrum, de Steigerkerk. Daarna gaan we naar het gebouw van de GGD en sluiten af met een monumentaal werk van Bas van der Smit in het voormalige zeemanshuis aan de Nieuwe Maas.

Afl. 3 – Kunst op schoolgebouwen in Schiebroek, Overschie en Zuid

Aflevering drie neemt ons mee langs diverse schoolgebouwen. In Schiebroek en Overschie zien we werk van Henk de Vos. In Rotterdam Zuid, aan de Roerdomplaan zien we zowel binnen als buiten weer werk van De Vos, maar ook van Ger van Iersel. Daarna gaan we naar de voormalige bioscoop Thalia op de Kruiskade en sluiten af op de Baan.

Afl. 2 – Monumentale kunst op de Coolsingel van Gérard Héman en Andries Copier

De tweede aflevering speelt zich af op de Coolsingel met werk van Gérard Héman en Andries Copier; daarna gaan we naar de Hoogstraat waar we opnieuw werk van Nel Klaassen zien; op de Meent bevindt zich werk van Johan van Berkel en wederom van Gerard Heman. We sluiten af in de Delftsestraat met een mozaïek van Joan Bakker.

Afl. 1 – Monumentale kunst in Rotterdam van Nel Klaassen, Louis van Roode en Brunott

In de eerste aflevering bezoeken we voormalige bankgebouwen op de Blaak met vooral werk van Nel Klaassen; aansluitend gaan we naar een werk van Louis van Roode in het Erasmus Medisch Centrum en sluiten af in de Karel Doormanstraat met werk aan het pand van Brunott.

Trailer

Vanaf zondag 4 februari start de documentaire serie Nooit Geweten. Een serie over monumentale kunst uit de wederopbouwperiode 1940-1970. In deze periode werkten architecten en kunstenaars samen om nieuwe gebouwen in de gebombardeerde stad niet alleen te bouwen, maar ook te voorzien van kunst.

Afl. 10 – De kunst van Central Post, het Stadsa…

Afl. 9 – Kunst aan de muur in Hoogvliet en werk…

Afl 8. – Kunst op de Galileïstraat, het Marcon…

Afl. 7 – Kunst van Willem Akkermans en Nel Klaa…

Afl 6 – De kunst van kunstenaar Louis van Roode…

Afl 5 – Kunst in Rotterdamse metrostations …

Afl 4 – Kunst op Rotterdamse kerken, het GGD-ge…

Afl. 3 – Kunst op schoolgebouwen in Schiebroek,…

Afl. 2 – Monumentale kunst op de Coolsingel van…

Afl. 1 – Monumentale kunst in Rotterdam van Nel…

Trailer…