Menu

BLOG: I.N.D.O.

#Blog 10: Identiteit

Afgelopen maand werd ik geïnterviewd door Dore en Tim van het programma Grenzeloze Rotterdammers over I.N.D.O.. Ik heb bijna het hele interview zitten janken. Nu ben ik sowieso een vrij emotioneel type, maar het lijkt steeds erger te worden. Terwijl je zou verwachten dat je went aan deze emoties als je er steeds mee bezig bent. Een vriendin vroeg me terecht of er misschien meer achter zit dan dat ik alleen maar geraakt ben door de geschiedenis. Unresolved issues misschien?
Lees verder

Nieuw seizoen I.N.D.O. op OPEN Rotterdam - voorproefje aflevering 1

Tijdens hun zoektocht naar hun Indische roots ontmoeten regisseur Tenny en producent Christie van I.N.D.O. steeds meer jongeren die net als zij ook ‘iets’ doen met de culturele erfenis van Nederlands-Indië. Ze besluiten dit tweede seizoen te focussen op jonge ondernemers, die vanuit hun culturele achtergrond zijn gaan ondernemen. Wat beweegt ze om vast te houden aan een bepaald stuk van hun cultuur?
Lees verder

#Blog 9: Inspirerende Indo's

Als mensen vragen wat we allemaal willen doen tijdens onze huwelijksreis begin ik altijd met: We starten in Jakarta om een vriend op te zoeken. Die vriend is Sjors. En eigenlijk heet hij geen Sjors, maar Georges en is hij helemaal geen vriend van me. Maar toch voelt het zo.
Lees verder

Blog #8: Nieuw seizoen I.N.D.O.

Christie is een van de mensen achter I.N.D.O. Zij houdt je via blogs op de hoogte van haar zoektocht. Er komt een nieuw seizoen aan van de docuserie en dit is het eerste blog bij seizoen 2!
Lees verder

Blog #7: antwoorden uit het verleden vinden bij Tante Sjan

Tv-producente Christie gaat met haar moeder langs bij Tante Sjan. Christie leerde tante Sjan eerder dit jaar kennen en schreef over haar in blog #1.
Lees verder

Blog #6: Oma en Opa Kroketje

Christie Haalboom is een van de makers van I.N.D.O. en in haar blog kan je haar volgen in het maken van deze tv-serie.
Lees verder

Blog #5: Geschiedenis in een doos

Meneer Haasdijk belt me. Drie keer. Zodra ik kans zie hem rustig terug te bellen, hoor ik door de telefoon al dat ik bij deze heer langs moet gaan. Zijn oom en tante hebben in Nederlands-Indië geleefd, geboren in de laatste 10 jaar van de 19e eeuw, hebben zij Nederlands-Indië ruim voor de oorlog meegemaakt. Meneer Haasdijk is in het bezit van allerlei paperassen die laten zien hoe de twee hebben geleefd.
Lees verder

Voorproefje aflevering 5 I.N.D.O.

In I.N.D.O. gaan vijf jonge Rotterdammers op zoek naar hun Indische roots. In de laatste aflvering van de reekst staat Indo-rock centraal.
Lees verder

Blog #4: Op de Kumpulan

Vroeger waren bij ons de Indische verjaardagen of feestdagen stiekem altijd het gezelligst. ‘Hollandse feestjes’ speelden zich altijd keurig in een kringetje af, met wat kaasblokjes op een bordje dat dan diezelfde kring rondging. Tijdens de Indische feestdagen werd gedanst, te hard gepraat en gelachen, rende alles door elkaar heen en werd er vooral heel veel gegeten. Mekaar ontmoeten was belangrijk, samen eten, samen genieten. En dat is het nog steeds.
Lees verder

Voorproefje aflevering 4 I.N.D.O.

Vijf jonge Rotterdamse Indo's gaan voor de docuserie I.N.D.O. op zoek naar hun Indische roots. Niets is zo verweven met de Nederlandse cultuur als het Indische eten en daar gaat deze uitzending over. Maar waarom is dat eten zo belangrijk? Oma Kuen, dochter Mable en kleindochter Soraya leggen het ons uit. We nemen letterlijk een kijkje in de keuken van deze typische Indische familie die sinds hun aankomst in Nederland in Hoogvliet woont. We doen boodschappen bij Toko Heezen een familiebedrijf dat al sinds de jaren zestig een begrip is in Charlois en de rest van Rotterdam!
Lees verder

Voorproefje aflevering 3 I.N.D.O.

Lara is zich sinds kort echt bewust van haar culturele achtergrond en heeft besloten op haar eigen manier de hele oude weeftechniek 'Ikat' van het geboorte-eiland van haar moeder door te geven. Het lijkt haar leuk om meer mensen met dezelfde achtergrond te ontmoeten. Meneer Passage bezoekt trouw alle kumpulans en pasars (Indische bijeenkomsten) in de buurt van Rotterdam, en daarom is hij de aangewezen persoon om Lara wegwijs te maken op Kumpulan Tanpa Nama in Poortugaal. Daar gaan ze samen in gesprek.
Lees verder

Voorproefje aflevering 2 I.N.D.O.

Teaser aflevering 2 I.N.D.O. Een crew van 5 Rotterdammers met Indische roots doen in 5 afleveringen onderzoek naar hun eigen culturele erfenis. Dit doen ze door verschillende generaties aan elkaar te koppelen.
Lees verder

Blog #3: De Herdenking

indo Oh wauw, vanavond is de eerste uitzending van I.N.D.O.! In deze aflevering volgen we de 28-jarige Carel die de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië bijwoont. Deze herdenking in Rotterdam wordt georganiseerd door de 80-jarige Mieke, eerste generatie Indische Nederlander die als klein meisje in een jappenkamp geïnterneerd is geweest. Beide zijn gastdocent en hebben het hun missie gemaakt om kinderen op middelbare scholen meer te vertellen over hun wortels.
Lees verder

Voorproefje van de docuserie I.N.D.O.

Een crew van vijf Rotterdammers met Indische roots doen in vijf afleveringen onderzoek naar hun eigen culturele erfenis. Ze koppelen de eerste generatie Indische-Nederlanders met de jongere generaties om verhalen van de eerste te behouden en de vragen van de jongere te beantwoorden. Met in de eerste aflevering, op 7 september,  de 28-jarige Carel en de 80-jarige Mevrouw Huijsman. 
Lees verder

BLOG #2: Verhalen van drie mensen die we bezochten

OPEN_INDO_Blog Hoe uiteenlopend kunnen de verhalen van drie mensen zijn? In grote lijnen is het verhaal van de Indische Nederlander vaak best hetzelfde; mooi leven in Nederlands-Indië, totdat Japan het land binnenviel en na de bezetting min of meer gedwongen terug naar Nederland, om daar helemaal from scratch opnieuw te beginnen onder hele barre omstandigheden.
Lees verder

BLOG #1: Christie ontmoet Tantje Sjan

Christie over haar ontmoeting met Sjan Focus Ik ben zo’n creatieveling die altijd chaos in haar hoofd heeft. Soms een gezellige chaos, soms een verlammende chaos, meestal gewoon een chaos, zoals chaos hoort te zijn. Maar soms gaan die losvliegende gedachten, ervaringen en ideeën op elkaar inhaken en gaan ze een groter geheel vormen, vallen ze op hun plek en dan weet ik dat ik op een juist spoor zit. Ontstaat er focus.

Lees verder
Copyright © 2017 - OPEN Rotterdam | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)